College door het oog van de naald

02 juli 2005

PAPENDRECHT - Bijna was het college van Papendrecht, door een meerderheid van de raad, naar huis gestuurd omdat van de coalitiepartijen (CDA, VVD en PAB) er vijf niet aanwezig waren op deze wel geagendeerde reservedatum voor de raadsvergadering van juni.

De PvdA had, met steun van D66, GroenLinks, SGP en ChristenUnie een motie voorbereid om het vertrouwen in de wethouders De Looff, Stremler en Vogel op te zeggen. Bij het begin van de vergadering zou deze motie een meerderheid gehaald hebben van 9 van de 17 aanwezige raadsleden. Maar reglementair moet over een dergelijke motie op het eind van de beraadslagingen worden gestemd. En toen.... waren er twee leden van de coalitie meer. De één (J. Hoogeveen) had aangekondigd dat hij later zou zijn en D. v/d Beek is met gezwinde spoed (telefonisch) opgeroepen om alsnog naar de raadszaal te komen om daarmee een meerderheid TEGEN de motie, die inmiddels een motie van afkeuring werd genoemd, te kunnen vormen. De tekst van de motie bevatte:

"van oordeel zijnde: het niet bijwonen van de vergadering door een zodanig aantal raadsleden van de coalitiepartijen dat de meerderheid van de raad niet langer bij de coalitie berust, in een situatie waarin tussen oppositie en coalitie duidelijke en diepgaande verschillen van mening zijn over het te voeren beleid (subsidiebundel en voorjaarsnota,red) beschouwd moet worden als een nadrukkelijke minachting van de plaatselijke democratie en het aanzien van de raad en haar individuele leden ernstig schaadt."

CDA-voorzitter F. Hoek was haast verbluft over de term diepgaande verschillen van mening. Diezelfde avond lagen er twee bijna identieke amendementen van CDA en PvdA. Er was een nauwelijks enthousiaste discussie over een klein verschil in tekst. "Hoezo diepgaande verschillen van mening. We zijn het zowat raadsbreed eens", aldus F. Hoek.

PAB-voorzitter J. Hoogeveen gebruikte zelfs de term "schandelijk" om aan te geven dat het moment op de motie in te dienen niet netjes was, omdat twee leden van het PAB zeer aanvaardbare redenen hadden om niet aanwezig te zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.