'Werk in uitvoering': gemeente Papendrecht start nieuw project
PAPENDRECHT - Iedereen die niet werkt maar dat wel zou kunnen, moet aan het werk en liefst ook nog snel. Dat is het standpunt van de gemeente Papendrecht, die met een nieuw project genaamd ‘Werk in Uitvoering’ nog meer werk maakt van bemiddeling en sociale activering van werkzoekenden. Zij sloot onlangs overeenkomsten met drie gespecialiseerde bureaus: Geldergroep, Rework en Alexander Calder.
De bedoeling is dat Geldergroep nog dit jaar van 300 werkzoekenden een diagnose maakt. Die moet uitwijzen óf, hoe en op welke termijn bemiddeling naar werk mogelijk en zinvol is. Is een werkzoekende meteen bemiddelbaar naar werk, dan gaat Rework met deze klant aan de slag. Het streven is dat 60% van deze groep binnen drie maanden een betaalde baan heeft. Is sociale activering een betere weg naar werk, dan is het een klant voor Alexander Calder. Dit traject kan maximaal een half jaar duren. Als laatste kan de diagnose uitwijzen dat een klant tijdelijk dan wel definitief niet bemiddelbaar is (bijvoorbeeld om medische redenen) en dan niet langer als werkzoekende wordt aangemerkt.
De gemeente verwacht dat van de 300 werkzoekenden er 100 onmiddellijk bemiddelbaar zijn, nog eens 100 via sociale activering en dat 100 klanten (nog) niet aan het werk kunnen.
‘Werk in Uitvoering’ sluit naadloos aan op de Wet Werk en Bijstand (WWB), waarin werk een aanzienlijk belangrijkere positie inneemt dan inkomen. Het wordt gefinancierd uit regulier budget dat de gemeente ontvangt van de rijksoverheid. De gemeente verwacht daarnaast nog extra financiering uit subsidie op grond van het Europees Sociaal Fonds.
Naast bevordering van de uitstroom naar werk streeft de gemeente naar beperking van instroom in de uitkering door al bij de ‘poort’ (het Centrum voor Werk en Inkomen) een scherpe selectie te maken.