Lepziekte velt bomen

30 juni 2005

PAPENDRECHT - Helaas zijn medewerkers van de gemeente op diverse locaties in de gemeente genoodzaakt iepen te kappen. De iepziekte maakt namelijk slachtoffers en de bomen zijn – zeker met het warme weer - niet te behouden. De komende weken worden daarom bomen gekapt aan de Johannes Vermeerstraat (drie iepen), Randwijk (een), Ary Scheffersingel (drie), Gerard Dousingel (drie), Walmolen (twee) en aan de Rietgorsweg (een).

Normaal gesproken is het blad van de iep in de zomer fris en groen. Een zieke iep vertoont veel te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt van geel tot bruin en valt daarna af. Dit begint met een tak en kan zich in een korte tijd over de gehele kroon verspreiden. Het beeld: kale takken met nog een of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden.

Is de iepziekte besmettelijk ?
De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (Ophiostoma ulmi) die zich steeds verder door de boom verspreid. De boom probeert de schimmel tegen te houden door zijn watertransportsysteem af te sluiten, maar richt zichzelf hiermee te gronde. De schimmel wordt bovengronds verspreid door de iepenspintkever die bij voorkeur eieren legt in zieke bomen. De jonge kevers vliegen vervolgens over naar gezonde bomen en vreten aan de bast. Als de jonge kevers de schimmel bij zich dragen, dringt deze door het aangevreten hout de boom binnen. Ondergronds verspreidt de schimmel zich door wortelcontact. Op deze manier besmet een zieke boom zijn gezonde buurman.

Door zieke iepen snel te kappen kan de ziekte binnen de perken gehouden worden. Het hout van zieke iepen wordt apart vernietigd omdat het hout een ideale broedgelegenheid vormt voor de iepenspintkever. Overigens worden in Papendrecht weer nieuwe iepen geplant, uiteraard niet op dezelfde plaats als waar de zieke iep gekapt is, want natuurlijk is het mogelijk dat de schimmel nog ondergronds aanwezig is.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.