College vergoedt juridische kosten erfafscheiding Schoorweg niet

14 mei 2005

PAPENDRECHT - Het college van B & W vergoedt kosten die bewoners van de Schoorweg maakten voor juridische bijstand in de procedure over erfafscheiding niet. De commissie Ruimte vroeg het college naar aanleiding van inspraak van de bewoners tijdens de commissievergadering van 14 maart dit verzoek van bewoners te heroverwegen, maar ook na die heroverweging besloot het college niet tot vergoeding over te gaan. Wel wordt in dit bijzondere geval - op basis van coulance - toch een bedrag vergoed.

Het college is van mening dat de door de gemeente gevolgde procedure een privaatrechtelijke aangelegenheid is, waarin de gemeente als kadastraal eigenaar heeft gehandeld. Vergoeden van kosten is juridisch bezien slechts aan de orde wanneer de gemeente een onrechtmatige daad heeft gepleegd. Hiervan is volgens het college geen sprake en daarom wees men al in een eerder stadium het verzoek tot vergoeding van deze kosten af.

Verder leidt vergoeding mogelijk in algemene zin tot niet gewenste gevolgen, waarbij inwoners van Papendrecht in toekomstige handhavingtrajecten op grond van een dergelijk besluit vergoeding van kosten van juridisch advies bij de gemeenteraad en/of het college eisen, in gevallen waarin ook zij geen aanspraak op een dergelijke vergoeding kunnen maken. Ook daarom is het college hiermee terughoudend.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.