Op kerkenpad in Papendrecht

03 mei 2005
Op kerkenpad in Papendrecht

PAPENDRECHT - Ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van Papendrecht in 2005 verzocht burgemeester C.J.M. de Bruin aan het “Overlegorgaan Kerken Papendrecht” of de gezamenlijke kerken ook aandacht zouden willen besteden aan dit heugelijke feit.

De ‘Kerkenpadcommissie’ uit het OKP besloot om in september 2005 een “Kerkenpad 2005” te organiseren, zoals dat ook in 2002 met succes was gehouden. In de besprekingen ontstond eerst het idee om de losbladige kerk- en orgelbeschrijvingen van toen te bundelen in een gezamenlijk boekje. Bij uitwerking van dit idee ontstond de gedachte om bij dit bijzondere jubileum de historie van het 900 jaar kerkelijk leven van Papendrecht in boekvorm uit te brengen. Vijf leden uit de “Kerkenpadcommissie” boden spontaan aan deze taak op zich te willen nemen.

De samenstellers van dit boek willen inzicht geven in de ontwikkelingen van 900 jaar kerkelijk leven in Papendrecht. De kerken en haar voorgangers zijn vele eeuwen de dragers van het geloof, de cultuur, de normen en waarden, de scholing en de armenzorg geweest, die grote invloed hebben gehad op de vorming en ontwikkeling van huidige Papendrecht.

Verder hebben de samenstellers niet de pretentie een volledig algemeen gedocumenteerd boek te presenteren. Zij willen de feitelijke ontwikkelingen van het kerkelijk leven in Papendrecht in begrijpelijke taal in beeld brengen, waarbij voor een chronologische volgorde van de gebeurtenissen is gekozen. Het plaatselijke gebeuren wordt ook steeds in het kader van regionale- en nationale gebeurtenissen geplaatst, zodat het boek aan duidelijkheid en waarde wint.

Het verhaal begint bij Willibrordus, gevolgd door de vroeg kerkelijke ontwikkelingen, de oorkonde uit 1105, waaraan de 900-jarige festiviteiten zijn gekoppeld, de oude monumentale klok en doopvont. Om dan aandacht te besteden aan de Moderne Devotie, de Reformatie, gevolgd door strijd en vervolging. Het ontstaan van de Nederlandse Hervormde Kerk en de verdere afscheidingen, die ook Papendrecht niet zijn voorbijgegaan. De opbloei van de rooms-katholieke parochie, de laatste ontwikkelingen in de PKN en de interkerkelijke samenwerking in het OKP completeren de kerkelijke historie van deze 900 jaar.

Beschrijvingen van pastoors en predikanten met soms wat bijzonderheden en eigenaardigheden mogen niet ontbreken in dit boek. Ook het bijzonder onderwijs en het verenigingsleven krijgen in dit boek aandacht. Om het beeld van het kerkelijk leven compleet te maken, zijn historische beschrijvingen van de kerkelijke gebouwen, de orgeldisposities, de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van de kerkelijke gemeenten opgenomen.

Dit boek is het resultaat van een unieke samenwerking van de auteurs van verschillende gezindten, die in perfecte harmonie en respect met elkaar hebben mogen werken.

Auteurs (zie foto van links naar rechts):
Chris Meijers (Hervormde Deelgemeente Bethlehemkerk)
Koos de Heer (Christelijke Gereformeerde Kerk)
Jan van der Esch (Nederlandse Hervormde Kerk)
Gerard Westen (Rooms-Katholieke Kerk)
Jan de Heer (Nederlandse Hervormde Kerk)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.