Visie gebiedsinrichting Alblasserwaard

02 mei 2005
Visie gebiedsinrichting Alblasserwaard

PAPENDRECHT - Sinds twee jaar heeft de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard zich intensief bezig gehouden met de planologie van het buitengebied van de Alblasserwaard.
Tijdens vergaderingen in de diverse overleggroepen in de Alblasserwaard en deelname aan klankbordgroepen in meerdere gemeenten is gebleken, dat juist essentiële zaken, onvoldoende of geen aandacht krijgen.

Zowel in het Landschapsplan, de structuurvisie van de gemeenten als het voorgestelde gebiedscontract werden de kreten: "Openheid en Groen" gebruikt, zonder hier op in te gaan.
Bij nadere bestudering van de kreet Openheid blijkt, dat sinds de laatste ruilverkaveling van enkele tientallen jaren geleden, door de agrariërs langs veel ruilverkavelingwegen mag worden gebouwd. Nog steeds wordt hiervan gebruik gemaakt. De laatste openheid verdwijnt hierdoor als sneeuw voor de zon.

Het Groen is ook een woord waar vraagtekens bij gezet worden. Immers 50 tot 100 jaar geleden was 2/3 van de Alblasserwaard bloemrijke hooiweide en geen groen van één soort gras.
Hierbij komt, dat bij het nieuwe convenant toch duidelijkheid moet worden gegeven over de toekomst van de Alblasserwaard. Tot op heden is het veel geld besteed aan het randgebeuren zoals historie (plaatsen van een molen, verplaatsen van een boerderij e.d.)
Het gaat echter om het grondgebruik. Hoelang kunnen de agrariërs het nog uitzingen in de Alblasserwaard, wie stoppen of vertrekken naar Canada of Oostblok, hoeveel blijven er over en hoe ontwikkelen zij hun bedrijf, wat doen we met de overblijvende grond, wordt dat volgebouwd als het eiland IJsselmonde of zijn er andere mogelijkheden?

De NVWA heeft een visie ontwikkeld hoe het groen in de Alblasserwaard behouden kan blijven. Dit rapport is verzonden naar de gedeputeerde Mw. Dwarshuis, alle burgemeesters, wethouders en raadsleden van de gemeenten in de Alblasserwaard, alsmede instellingen Waterschap Rivierenland, SBB, Zuid Hollands Landschap, Zuid Hollandse Milieufederatie e.a. Het rapport is te bekijken op de website van de NVWA.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.