Burgemeester de Bruin bij 65-jarig huwelijksjubileum echtpaar de Vos

22 maart 2005
Burgemeester de Bruin bij 65-jarig huwelijksjubileum echtpaar de Vos

PAPENDRECHT - Burgemeester de Bruin bracht dinsdag 22 maart om 15.30 uur een bezoek aan het echtpaar De Vos - Kloosterman, dat vrijdag 18 maart 65 jaar getrouwd is.

De kinderen van het echtpaar geven onderstaande informatie over hun ouders:
Sjoerd de Vos trouwde 65 jaar geleden met Reintje Kloosterman. Wat het eerst opvalt, is natuurlijk die prachtige combinatie van hun beider namen, want met het huwelijk werd Reintje Kloosterman 'omgedoopt' in Reintje de Vos! Een wel heel opmerkelijke combinatie! Dezer dagen is het volop feest in huize De Vos. Zij (Reintje dus) werd op 11 maart 91 jaar oud. Hij wordt op 22 maart 87 jaar. Het was 18 maart 1940 toen dit Friese paar in Sneek voor de ambtenaar van de burgerlijke stand verscheen. Aan de 'vooravond' van de Tweede Wereldoorlog, die zij in volle omvang hebben meegemaakt. Nog maar nauwelijks getrouwd, moest Sjoerd de Vos in de mobilisatieperiode in Den Haag onder de wapenen. Na de capitulatie keerde hij weer terug naar Sneek. In het gezin werden vier kinderen geboren, waarvan twee tijdens de oorlogsjaren. En soms was het heel spannend, vooral toen er in hun huis ook nog Joodse onderduikers en bevrijde gevangenen verborgen werden gehouden. Bovendien heeft Sjoerd zich er schuil moeten houden, omdat hij anders naar Duitsland zou moeten in het kader van de zogeheten 'Arbeitseinzatz'.

Het was een tijd waarin elk dubbeltje moest worden omgekeerd om rond te kunnen komen. Het echtpaar ontving voor de door hen betoonde moed voor wat betreft het verborgen houden van joden de Yad Vashem-onderscheiding de hoogste onderscheiding van de staat Israël.
Op 29 april 1945 werd hun derde kind geboren en enkele jaren later verscheen nummer vier op het toneel. Sjoerd de Vos werkte in die tijd in de textiel. Begin jaren '60 verhuisde het gezin van Sneek naar Papendrecht; een hele overstap in die dagen. In het splinternieuwe winkelcentrum van toen (nu onlangs gesloopt) vond Sjoerd werk als verkoper in een kledingbedrijf.

Spijt van de overstap heeft de familie nooit gehad. Hier in Papendrecht waren ze al snel ingeburgerd. Meer dan 50 jaar lang bespeelde meneer De Vos het kerkorgel. Dat was al in Sneek begonnen en later werd hij organist van de Morgenster-kerk in Papendrecht. Op z'n tachtigste verjaardag werd hij hiervoor geëerd met een koninklijke onderscheiding.
Alle vier de kinderen zijn in goede gezondheid en er zijn inmiddels 10 kleinkinderen, die op hun beurt weer voor 15 achterkleinkinderen hebben gezorgd.

Sjoerd en Reintje de Vos zijn nog heel helder van geest, maar helaas laat hun lichamelijke gezondheid te wensen over. In de afgelopen winter moest mevrouw De Vos twee keer een grote operatie ondergaan. Gelukkig is ze er toch weer bovenop gekrabbeld. Het echtpaar woont nog zelfstandig. Dank zij een goede verzorging van de thuiszorg en de nodige hulp van de kinderen is dit nog mogelijk. Zo kunnen ze in hun eigen, vertrouwde omgeving het feest rond het 65-jarig huwelijk vieren, samen met de kinderen, de kleinkinderen en de achterkleinkinderen.
Duivenstraat 31 is nog eventjes een echte duiventil, met al dat komen en gaan bij het jubileum en de verjaardagen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.