Schaakclub wint dankzij invallers

12 februari 2005

PAPENDRECHT - Het eerste team van schaakclub Papendrecht/Alblasserdam greep maandag de kans tegen het al gedegradeerde Maassluis 1 aan om in de race te blijven voor de titel in de 2e klasse A van de Rotterdamse Schaakbond. Met 5-3 werd in Maassluis gewonnen. In de laatste wedstrijd, op 15 maart, ontvangt P/A koploper Krimpen aan den IJssel 3. Er zijn in deze 2e klasse A nog vijf teams die in de laatste ronde kampioen kunnen worden.

P/A 1 had de overwinning voor een belangrijk deel te danken aan de invallers Peter van Wermeskerken (bord 2) en Piet de Jonge (bord 7). Zij zorgden beiden voor een winstpunt, De Jonge had slechts 30 minuten nodig (waarvan zelf 9) om de koning van zijn tegenstander in 14 zetten mat te zetten. Van Wermeskerken ging een eindspel met ongelijke lopers aan met twee verbonden vrijpionnen meer. Hij toonde de theorie van deze winstvoering te kennen.
De vaste spelers van P/A schopten het niet verder dan 3-3. Dat was teleurstellend. Aan de hogere borden hadden Bert Terlouw (bord 1), Nol Oostrom (bord 3) en Kees Brinkman (bord 4) gezien het ratingverschil twee punten moeten scoren. Slechts Oostrom en Brinkman kwamen tot remise. Kees van Meerkerk (bord 6) en Jo Pattinama (bord 8) brachten wel hun kwaliteitssurplus tot uiting in een winstpunt. Aan bord 5 blunderde Marius de Wit zijn dame weg en daarmee zijn partij. Zoiets vreselijks is elke schaker weleens overkomen.

In de onderlinge competitie werden de volgende partijen gespeeld:
Peter van Wermeskerken - Marius de Wit ½-½;
Hans van den Beukel - Zahir Likic 0-1;
Rob Honing - Arie Speksnijder ½-½;
Nico Plantfeber - Cor Schaap 1-0;
Koert Timmerman - Louis Kemper 1-0;
Ad Stabij - Theo Punt 0-1;
Gerrit de Jong - Andries Moleman 1-0;
Wim Goossens - Cor Vis 1-0;
Joop Herwig - C. Buizert 1-0;
Chiel de Kreek - Hans den Hartigh 1-0;
Wim Roodnat - Jack de Ruijter 1-0;
Aad Hofstede - Henny Steernberg 0-1;
Gert Verdoorn - Piet de Bruin ½-½ en
Piet Lodder - Nico van Delft 1-0.

Belangstellenden voor de schaakclub zijn elke dinsdagavond van harte welkom in het Denksportcentrum achter De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht. De jeugd begint om 18.45 uur met een half uur les, gevolgd door hun competitie. Vanaf 20.00 uur is de schaakzaal het domein van de senioren. Nieuwe leden kunnen ten allen tijde worden ingepast in de interne competitie op ongeveer hun eigen speelsterkte. Zowel bij de jeugd als de senioren neemt het ledental gestaag toe.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.