Tijdelijk baggerdepot in park Noordhoekse Wiel

28 januari 2005

PAPENDRECHT - In park Noordhoekse Wiel wordt momenteel een tweede, tijdelijk baggerdepot aangelegd op de locatie van het voormalige ‘puttingveld’. Papendrecht is rijk aan water. Naast hoofdwatergangen - in beheer bij het Waterschap Rivierenland - zijn vele kilometers watergang eigendom van en in beheer bij de gemeente. Jaarlijks worden beheersmaatregelen uitgevoerd, zoals maaien van de oevers, verwijderen van kroos, andere waterplanten en drijfvuil.

Om de zeven tot twaalf jaar worden alle watergangen daarnaast gebaggerd om de doorstroming te waarborgen en de waterkwaliteit te verbeteren. Voordat een watergang wordt gebaggerd, wordt eerst de kwaliteit van de bagger onderzocht. Verontreinigde bagger wordt afgevoerd naar de Slufter in Rotterdam. Schone bagger wordt ter plaatse verwerkt in de oever van de watergang of in een (tijdelijk) baggerdepot.

Een tijdelijk baggerdepot wordt aangelegd door om een stuk grasland een wal aan te leggen. Daarbinnen wordt de bagger gestort. Na een half jaar is de bagger voldoende gerijpt om te worden omgespit. Weer een half jaar later wordt de wal vermengd met de bagger en wordt het grasveld opnieuw aangelegd en ingezaaid.

Met het oog op de geringe ruimte in Papendrecht, worden dergelijke depots aangelegd op locaties die zo min mogelijk overlast veroorzaken voor bewoners en passanten. Tevens wordt rekening gehouden met zgn. natuurwaarden, maar ook met ondergrondse kabels en leidingen en veiligheid.

Momenteel zijn er tijdelijke depots naast het Molenpad en een klein, tijdelijk depot in het park Noordhoekse Wiel.

Daarnaast wordt dus nu een tweede tijdelijk baggerdepot aangelegd in park Noordhoekse Wiel. Dit tijdelijke depot op het voormalige ‘puttingveld’, wordt in februari gevuld. Doordat rondom het depot een watergang loopt, is dat deel van het terrein tijdelijk niet toegankelijk. Recreanten kunnen wel gebruik maken van het grasveld ten westen van het puttingveld. Eind 2005, begin 2006 is het grasveld weer toegankelijk voor recreanten en is de kwaliteit van het grasveld beter dan voorheen.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij de medewerkers Groen en water van de gemeente via het algemene telefoonnummer 641 89 11.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.