Paddestoelen in het Alblasserbos

11 december 2004
Paddestoelen in het Alblasserbos

PAPENDRECHT - De Plantenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard” heeft de afgelopen maanden diverse inventarisaties gehouden over de stand van zaken van paddestoelen in het Alblasserbos en rond het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Hoewel er binnen de Plantenwerkgroep geen echte paddestoelendeskundigen zijn, kon toch vastgesteld worden dat het bos heel wat soorten herbergt. Bij elkaar werden meer dan vijftig verschillende soorten gevonden.

De mensen van de Plantenwerkgroep hebben ervaren dat het op naam brengen van paddestoelen geen eenvoudige zaak is. Er zijn herkenbare soorten, maar ook die paddestoelen of schimmels die nergens of overal op lijken. Vaak moest geconcludeerd dat deze soort het meest lijkt op een bepaalde soort, maar het dan net niet was. En soms wisten ze werkelijk niet in welke richting ze moesten zoeken. Paddestoelen hebben vaak wonderlijke namen. Tussen september en november werden onder andere de Gele Stekelkorstzwam, de Anijskurkzwam, de Streepsteelmycena, het Wimperzwammetje, de Roestbruine kogelzwam, de Oesterzwam, de Zadelzwam gevonden om maar enkele soorten te noemen. Veel van deze soorten groeien op hout. Gelukkig ruimt Staatsbosbeheer de dode en afgevallen takken niet op. Het lijkt wat rommelig, maar paddestoelen en schimmels groeien het best op dood hout, want dood hou leeft! Paddestoelen leven namelijk van dode takken, afgevallen bladeren, maar ook wel van nog levend hout. Ze verteren het dode materiaal en zijn dus eigenlijk de opruimers van het bos.

De Plantenwerkgroep zal de komende jaren zeker de ontwikkelingen op paddestoelengebied volgen. Het Alblasserbos is nu zo’n 25 jaar oud. Voor een bos is dat nog heel jong. Des te verrassender was het om vast te kunnen stellen dat er al zo veel verschillende soorten aanwezig zijn. Wie weet hoeven de Alblasserwaarders de komende jaren niet meer naar de bossen in Brabant of op de Utrechtse Heuvelrug om paddestoelen te zien, maar kunnen ze in hun eigen polder op pad, speurend naar paddestoelen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.