Gemeente tot op de centimeter in kaart gebracht

10 december 2004
Gemeente tot op de centimeter in kaart gebracht

PAPENDRECHT - Op woensdag 8 december werd op het gemeentehuis van Papendrecht het nieuwe geautomatiseerde beheersysteem voor de openbare ruimte opgeleverd en officieel in gebruik genomen.

De gemeente en het ingenieursbureau Oranjewoud ontwikkelden samen het systeem. In het digitale systeem zijn sinds begin 2003 riolering, openbaar groen en de openbare weg vrijwel tot op de centimeter nauwkeurig in kaart gebracht. Zo is van de riolering bekend waar elke put ligt en hoe dik de pijpen tussen de putten zijn.

Tevens is de kwaliteit van de riolering bekend, bijvoorbeeld: zijn er verzakkingen of breuken in de riolering? Van het openbaar groen is in beeld gebracht welke bomen op welke plaats staan, wat de kwaliteit ervan is en wanneer bijvoorbeeld heesters of gazonnen aan de beurt zijn voor een snoeibeurt. Qua openbare weg zijn fietspaden, voetpaden en rijbanen, de aard van de verharding en de kwaliteit van die verharding eenvoudig en snel via het systeem oproepbaar.

Dit nieuwe instrument maakt het voor de gemeente eenvoudiger de kosten voor beheer en onderhoud en voor de kwaliteit van de openbare ruimte te beheersen. Niet alleen kan met het systeem eenvoudig worden berekend hoe de kwaliteit van wegen, groen en riolering zich in de toekomst ontwikkelt, ook kan worden berekend welke nadelige effecten bijvoorbeeld eventuele bezuinigingen hebben. Verder kunnen vragen van inwoners met een druk op de knop worden beantwoord.

Daarvoor moet het systeem natuurlijk wel up-to-date worden gehouden. Dit wordt bereikt door regelmatig nauwkeurige metingen uit te voeren na elke wijziging in de openbare ruimte.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.