Jeugdzorg in Papendrecht

26 november 2004

Papendrechtse ouders hebben behoefte aan een punt waar ze terecht kunnen met vragen over opvoeding. Dat is één van de conclusies van het onderzoek naar de stand van zaken op het gebied van jeugdzorg dat de gemeente Papendrecht liet uitvoeren.

Op landelijk niveau vraagt signalering van problemen en de samenwerking tussen de verschillende organisaties verbetering. In Papendrecht is dat niet anders. Ook dat bleek uit het onderzoek. Met het onderzoek wil de gemeente - vooruitlopend op de nieuwe Wet op de Jeugdzorg die 1 januari 2005 in werking treedt – achterhalen waar in Papendrecht extra inzet nodig is op het gebied van jeugdzorg.

De gemeente neemt maatregelen ter versterking van de kwaliteit van de jeugdzorg op lokaal niveau. De gemeente kan dat niet alleen. Daarom wil zij in een convenant afspraken vastleggen met de provincie om in de periode van 2005 tot 2007 een aantal concrete zaken in te vullen.

Het brede terrein van jeugdzorg strekt zich uit van het consultatiebureau tot een justitiële jeugdinrichting. Zowel gemeente als Bureau Jeugdzorg (gefinancierd door de provincie) zijn voor een deel van de keten verantwoordelijk; de gemeente onder meer voor het goed functioneren van voorzieningen die zich richten op eenvoudige vragen en problemen. Bijvoorbeeld het consultatiebureau, het peuterspeelzaalwerk, onderwijs en maatschappelijk werk. De lokale voorzieningen hebben als taak zoveel mogelijk te voorkomen dat gesignaleerde problemen verergeren en dat de ‘zware zorg’ moet worden ingeschakeld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.