Papendrechtse historicus sluijter gepromoveerd

17 november 2004
Papendrechtse historicus sluijter gepromoveerd

Geboren Papendrechter Ronald Sluijter promoveerde woensdag 17 november aan de Universiteit Leiden op de geschiedenis van de organisatie van de Leidse Universiteit. Zijn bevindingen zijn vastgelegd in het boek 'Tot ciraet, vermeerderinge ende heerlyckmaeckinge der universiteyt'. Bestuur, instellingen, personeel en financiën van de Leidse universiteit 1575-1812

Ronald Sluijter werd geboren in Papendrecht op 7 februari 1971 (en woont sinds enige jaren in Alphen a/d Rijn). Van 1990 tot 1995 studeerde hij geschiedenis aan de Leidse universiteit. Het promotieonderzoek werd verrricht bij het Academisch Historisch Museum van dezelfde universiteit, van 1996 tot 1998 als beurspromovendus en van 1998-2000 als Assistent in Opleiding. Sinds 2000 is hij verbonden aan het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, waar hij een repertorium van regenten en hoge ambtenaren in de periode 1588-1795 vervaardigt.

De Leidse universiteit was gedurende de zeventiende en achttiende eeuw een van de meest vooraanstaande universiteiten van Europa. Vooral aan de wetenschappelijke en onderwijskundige kant van haar geschiedenis zijn inmiddels dan ook vele publicaties gewijd. Het boek van Ronald Sluijter belicht daarentegen een tot op heden ondergewaardeerd aspect van de geschiedenis van 's lands oudste universiteit. Niet de buitenkant van het academische leven staat centraal, maar de organisatie die die buitenkant mogelijk maakte. De auteur beschrijft de samenstelling en werking van het bestuur, de oprichting en ontwikkeling van de universitaire instellingen, het beleid ten aanzien van het aannemen van docenten en de groei en het functioneren van het ondersteunend personeel. Bovendien toont hij op welke manier de universiteit in financieel opzicht functioneerde, waarbij duidelijk wordt dat de instelling meermalen langs diepe afgronden ging.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.