BBW Gaat actie voeren tegen de minister inzake het huurbeleid

08 november 2004

PAPENDRECHT - Het Buurtcomité BBW is een actie gestart tegen de plannen van Minister Dekker van VROM. De minister koerst aan op forse huurstijgingen. Die kunnen oplopen tot 22% en zelfs 27,5% voor woningen waarvan de huurprijs wordt geliberaliseerd.


Daarnaast dreigen, in verband met de plannen rond huur-liberalisatie, de rechten van zo'n 600.000 huurders ernstig te worden verzwakt. De plannen van de minister leiden er verder toe dat in de regio's waar de woningnood en de behoefte aan betaalbare huurwoningen het grootst is, de meeste huurwoningen worden geliberaliseerd.


Huurders zullen noodgedwongen een steeds groter deel van hun inkomen aan de huur moeten besteden. Bijna 1 miljoen huurders zijn nu al 26,3% van hun netto-inkomen aan kale huur kwijt. Dat kan op gaan lopen tot 33,6% in 2009. Waar huurders heen moeten die de veel hogere huren niet meer kunnen opbrengen weet de minister niet.

Het voornemen om verhuurders mee te laten betalen aan de huursubsidie brengt ongewenste effecten met zich mee. Zij zullen die kosten gaan verhalen op huurders die geen huursubsidie ontvangen. Als het 'meebetalen' gebeurt in de vorm van korting op de huurprijs voor huurders met een laag inkomen, worden deze categorie huurders voor de betaalbaarheid niet alleen afhankelijk van de overheid, maar ook van de verhuurders. Dat zou een vrij slechte ontwikkeling zijn.

Op 27 november aanstaande is er een landelijke manifestatie in de Jaarbeurs in Utrecht. Leden van de werkgroep van het buurtcomité zullen daar in ieder geval ook aanwezig zijn. Ook de minister is daar aanwezig en wellicht kunnen we daar een flinke verzameling handtekeningen aan haar overhandigen.
Huurders kunnen hun protestbrief sturen aan:
De minister van VROM,
mevrouw S.M. Dekker
Postbus 30941, 2500 GX Den Haag

Hoe houden we de huren betaalbaar?

  •  
De korting op de huursubsidie (€12,00 per maand, vanaf 1 juli 2004), moet worden teruggedraaid;  
  •  
Het deel van het netto-inkomen dat opgaat aan de huur moet fors omlaag, te beginnen bij de laagste inkomens;  
  •  

Er moeten wettelijke maxima blijven gelden voor de huurprijs en voor de jaarlijkse huurverhoging;

 
  •  

Verhuurders, particuliere en woningcorporaties, moeten aan een wettelijke huursomstijging worden gehouden. Gebeurt dit niet, dan is het onaanvaardbaar dat de huurverhoging per woning boven de inflatie uitkomt. De wettelijke huursomstijging mag zeker niet worden afgeschaft;

 
  •  
Uiterlijk 1 juli 2006 dienen in het woningwaarderingssteltsel aftrekpunten voor kwaliteitsgebreken te worden opgenomen;  
  •  
Woningen mogen alleen bij verhuizing worden geliberaliseerd. Bestaande huurcontracten mogen niet eenzijdig worden opengebroken. De rechtspositie van deze categorie huurders moet aanzienlijk worden versterkt;  
  •  
Huursubsidie is een rijksverantwoordelijkheid. Verhuurders moeten niet aan de huursubsidie meebetalen, maar hun verantwoordelijkheid nemen voor een gematigde, inflatievolgende huurontwikkeling.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.