Floraide in drechtsteden van de baan

26 oktober 2004

REGIO - De gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht heeft als eerste Drechtstedengemeente zich moeten beraden of zij de kandidatuur van de Drechtsteden ondersteunt om de Floriade in 2012 als Drechtsteden te organiseren. Aangezien de beoogde plaats om de wereldtuinbouwtentoonstelling te organiseren op het grondgebied van Hendrik-Ido-Ambacht (Sophiapolder) ligt, was de beslissing van deze gemeente van doorslaggevend belang.

De gemeenteraad heeft maandagavond 25 oktober tegen de organisatie van de Floriade gestemd met 13 stemmen tegen en 6 voor. Nog nooit heeft deze gemeenteraad zo'n moeilijke beslissing moeten nemen deze vanavond. Kansen enerzijds, risico's anderzijds. Enorme kansen zou de organisatie van de Floriade hebben opgeleverd, op het gebied van toerisme, economie, werkgelegenheid, infrastructuur, naamsbekendheid van de regio. De raad zag die kansen zeker wel.
Maar er waren ook risico's op het gebied van milieu, financiën en verkeer. Ondanks alle bijeenkomsten, gesprekken, verzekeringen, toezeggingen en financiële steun van bijvoorbeeld de provincie hebben voor een aantal raadsleden de risico's zwaarder gewogen dan de kansen. Het college van Hendrik-Ido-Ambacht heeft voor de Floriade ook de kansen en risico's tegen elkaar afgewogen en de risico's aanvaardbaar geacht, en de kansen uniek. Het college is teleurgesteld dat de raad die mening niet deelde. Wel waardeert het college het zeer dat alle leden van de gemeenteraad zich intensief met de Floriade hebben beziggehouden.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Drechtsteden vandaag officieel hun kandidatuur intrekken, waardoor alleen de regio Venlo overblijft als kandidaat om de Floriade 2012 te mogen organiseren. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de gemeente Papendrecht niet meer hoeft te vergaderen over hun mogelijke ondersteuning van de kandidatuur van de Drechtsteden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.