Theater aan de haven

15 oktober 2004
Theater aan de haven

PAPENDRECHT - Het nieuwe theater van Papendrecht moet in de visie van burgemeester en wethouders aan de jachthaven komen. Met zijn voorstel tot uitwerking van deze variant sluit het college het interactieve proces af.


Volgens het college is de havenlocatie de meest optimale omdat deze ten eerste beschikbaar is en ten tweede de voordelen van drie andere uitgewerkte varianten samenvoegt. Een theater aan de haven biedt mogelijkheden voor een grote zaal van 500 à 550 stoelen, een kleine zaal van 150 stoelen en een toneeltoren.

Verder is een randvoorwaarde dat het ruimte biedt aan nevenactiviteiten zoals amateurkunst, exposities, filmvertoningen, horeca, lezingen, popconcerten en vergaderingen. De bouw van een nieuw theater De Willem mag het bedrag van € 12,5 miljoen en de exploitatiekosten moeten onder de € 581.000 per jaar blijven.


Het college liet onderzoek verrichten naar de exploitatielasten van zes verschillende theatervarianten. Vijf varianten waren aangedragen door bewonersgroepen; de zesde variant was het oorspronkelijke raadsvoorstel (theater aan de Markt). Rekening houdend met investerings- en exploitatiekosten, ambities en het programma van eisen concludeert het college dat een theater aan de haven als sterkste uit de bus komt. Wanneer deze variant uitgewerkt gaat worden, moet de stedenbouwkundige visie Jachthaven zodanig worden ingericht dat een theater daarin past.


Bij de keuze voor een nieuw theater De Willem is ook het gegeven betrokken dat in Dordrecht een nieuw theater gepland is. Dat theater zou naast twee grote zalen van respectievelijk 850 en 400 stoelen een filmtheater moeten krijgen. Daarmee is het in aard en omvang geheel verschillend van een Papendrechts theater. Als zodanig kunnen de twee theaters elkaar versterken en kan een vorm van samenwerking, waarbij programmering en kaartverkoop op elkaar worden afgestemd, zelfs voordelen bieden.


Volgens het college van burgemeester en wethouders is met het onderzoek naar de exploitatiekosten de laatste ontbrekende schakel van alle onderzoeken naar de haalbaarheid van een nieuw theater, bekend. De tijd is rijp voor definitieve besluitvorming.
De commissie Algemene Bestuurlijke Zaken bespreekt het collegevoorstel in haar openbare vergadering van maandag 25 oktober. Voor die vergadering kan zoals gebruikelijk spreekrecht worden aangevraagd tot tien minuten voor aanvang van de vergadering bij de secretaris van de commissie. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.
Het college stelt de gemeenteraad voor in zijn vergadering van donderdag 11 november een definitief besluit te nemen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.