Basisschool de Bovenkruier kiest voor schooldesk

17 september 2004
Basisschool  de Bovenkruier kiest voor schooldesk

PAPENDRECHT - Basisschool De Bovenkruier aan de Stellingmolen besteedt de ICT-infrastructuur sinds deze maand uit aan SchoolDesk. Dit is een innovatief ICT-concept datbeter onderwijs mogelijk maakten zorgt voor probleemloze ICT, uitgaand van het revolutionaire idee van de serverloze basisschool. De Knotwilg, locatie De Bovenkruier, fungeert als proefschool voor SchoolDesk. De school gaat SchoolDesk in het schooljaar 2004-2005 uitproberen met 10 systemen.

“We kozen in eerste instantie voor SchoolDesk omdat we de afgelopen jaren veel te maken hebben gehad met inbraken,” vertelt docente en ICT-coördinator Louise Kroeze van De Bovenkruier. “Dat heeft ons negatieve publiciteit opgeleverd. Nu zitten de pc’s in afgesloten kasten die op de werkbladen zitten vastgeschroefd - een goede maatregel van de gemeente. Maar met de elektronische leerplekken van SchoolDesk hoeft dat niet meer.”

Ze vervolgt enthousiast: “Bij SchoolDesk staan er in de klas alleen maar werkstations met communicatiekastjes die verbinding maken met de server. De server staat buiten de school in een zwaar beveiligde ruimte, deze wordt met andere scholen gedeeld. Voor dieven en inbrekers is er bij ons op school dus straks niks meer te halen. De werkstations zijn namelijk niet los te gebruiken.” Het biedt bovendien een complete oplossing voor de ICT en maakt via de Smartcard gedifferentieerd onderwijs beter mogelijk. We hebben nu tien werkplekken staan en mogelijk wordt straks de hele school ingericht met dit innovatieve ICT-systeem.”

Het centrale idee achter SchoolDesk is de serverloze basisschool. In de klas komen gehuurde werkstations met netwerkkastjes (thin clients). Die kastjes communiceren via een hoogwaardige verbinding met een centrale en door meerdere scholen gedeelde supercomputer (server). Zo kunnen de kosten worden verlaagd, terwijl de scholen toch beschikken over de modernste technologie. De bijgeleverde Smartcard maakt bovendien onderwijs op maat mogelijk. Met deze kaart krijgen leerlingen toegang tot alleen voor hen bedoelde informatie op de server. Zo krijgen ze precies de juiste leerstof aangeboden.

Leerlingen kunnen met de Smartcard eenvoudig inloggen, ook van thuis uit of bijvoorbeeld vanuit het ziekenhuis, dus het gebruikersgemak is erg groot. Bovendien hoeven gebruikers van leerlingvolgsystemen door de Smartcard de leerlingengegevens maar één keer in te voeren. SchoolDesk kan perfect worden toegepast binnen ‘het nieuwe leren’, maar is door de modulaire opzet ook heel geschikt voor scholen waar op reguliere wijze wordt lesgegeven. Het concept biedt in elk geval de ideale setting voor stimulerend en inspirerend onderwijs.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.