Tevredenheid over AZC

15 april 2004
Tevredenheid over AZC

PAPENDRECHT - Een ‘parel voor de regio’. Zo betitelde een vertegenwoordiger van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onlangs het Papendrechtse asielzoekerscentrum. Tevredenheid overheerst bij gemeente, COA en politie. Die tevredenheid is gebaseerd op een onlangs gehouden evaluatie, die aantoont dat het centrum zeer goed en vrijwel probleemloos functioneert. Dat geldt op het gebied van zowel gezondheidszorg als onderwijs en veiligheid.

Het AZC is in oktober 2002 geopend. De aankondiging van de mogelijke komst van een AZC leidde destijds tot onrust bij een aantal inwoners en instellingen. Aan de zorgen die toen werden geuit, is uitgebreid aandacht besteed. Zorgvuldigheid en goede communicatie hebben geresulteerd in een geruisloos functionerend centrum. Er zijn bij de gemeente geen klachten over het AZC binnengekomen. De gemeente heeft wel signalen uit de samenleving ontvangen dat het AZC op geen enkele manier overlast veroorzaakt.

De huis- en tandartsenzorg wordt naar tevredenheid verzorgd door medici van buiten Papendrecht. Alleen bij noodhulp buiten de kantooruren wordt een beroep gedaan op de plaatselijke, dienstdoende tandarts. Hierover zijn geen klachten ontvangen.
Ook de op het centrum gevestigde school Sharbat Gula draait naar tevredenheid. Op de school werken drie leerkrachten en een onderwijsassistent en wordt lesgegeven aan zo’n 45 kinderen. De inspecteur van het onderwijs, die de school vorig jaar bezocht, was eveneens positief over het onderwijsproces op Sharbat Gula.
Ook over de veiligheid zijn sinds de opening geen noemenswaardige klachten ontvangen. Een functionaris van de politie is speciaal belast met de veiligheid op en rond het centrum. De problemen die zich een enkele keer op het centrum zelf voordeden waren beperkt en hadden volgens de politie met name betrekking op cultuurverschillen als gevolg van de grote diversiteit van de bewoners. De meningsverschillen werden, op een enkel incident na, met gesprekken opgelost.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.