Oneerlijke concurrentie voor bloemist westpolder

14 april 2004

PAPENDRECHT - Ingezonden brief:

De gemeente Papendrecht geeft standplaatsvergunningen af zonder na te denken (of juist wel!!) over de gevolgen voor de reeds gevestigde winkeliers. Zo hebben zij onlangs een vergunning afgegeven voor een standplaats voor bloemen en planten.

In dit winkelcentrum zit al jaren een bloemist (Plantenbeurs Westpolder) en ook de gevestigde supermarkt verkoopt, met hulp van een andere bloemist uit Papendrecht, bloemen. Nu zadelt de gemeente, met het afgeven van de vergunning, de bloemist dus op met een extra concurrent.

Gezonde concurrentie is prima en vanuit de ogen van de consument altijd welkom. De concurrentiestrijd is echter niet een gelijke. Zo betaalt de gevestigde winkelier een huurbedrag van ongeveer 2400 euro per maand, betaalt mee aan reclame van het winkelcentrum en denkt mee met de organisatie van activiteiten. De standplaatsverkoper, met een verkoopoppervlak van een winkelpand, komt niet verder dan de kosten van de vergunning, slechts 180 euro per jaar(!) en kan hierdoor uiteraard een lagere prijs vragen aan de consument. Tevens kan hij kosteloos meeliften op de goede naam van het centrum.

Bij concurrentie moet men altijd inleveren, maar in tijden van een dalende economie komt dit extra hard aan. Om als gemeente iemand op te zadelen met dergelijke oneerlijke concurrentie, getuigt derhalve niet van enige vorm van intelligentie en inleving. Het doet denken aan de zogenaamde ‘oude politiek’: niet nadenken, maar direct het benodigde papiertje verschaffen en we zien wel….Het levert immers weer wat geld op voor de gemeente, want de aanleg van een geheel nieuw centrum en de bouw van een nieuw theater moeten ook betaald worden.

In Papendrecht mag men wel meepraten over het asielbeleid van de gemeente, terwijl hier landelijke richtlijnen en wetten voor zijn; maar als het over de eigen portemonnee gaat dan geeft de gemeente niet thuis.

Ja, men kan (wederom) een bezwaarschrift indienen, maar inmiddels is de vergunning al afgegeven voor een minimum van 6 weken. Als men dit wanbeleid voortzet is de winkelier èn zijn personeel het kind van de rekening. Gemeente Papendrecht bedankt!

M. Vis, Plantenbeurs Westpolder, Papendrecht

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.