Redelijk seizoen weidevogels 2003

15 maart 2004

PAPENDRECHT - De Weidevogelwerkgroep Alblasserwaard van de Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard’ NVWA is redelijk te spreken over de resultaten van de weidevogelstand in de Alblasserwaard in 2003. Over de gehele linie was er weliswaar een lichte stijging van het aantal nesten, maar de kritische weidevogelsoorten blijven het moeilijk houden. Een van die soorten is de grutto die volop de aandacht krijgt; nationaal onderzoek moet uitwijzen hoe de stand van deze weidevogel verbeterd kan worden.

Op 138 agrarische bedrijven werd aan weidevogelbeheer gedaan door de boeren en de bijna 80 vrijwilligers. Het betrof een oppervlakte van 4073 hectare. Het aantal gevonden nesten steeg van 1484 naar 1520, waarvan 1090 nesten met een positief resultaat. Het uitkomstpercentage steeg bovendien licht met 3% naar 74%. Het aantal gevonden nesten van grutto's daalde echter van 481 naar 415 nesten. De kievit deed het beter met een stijging van 771 naar 825 nesten. Als totaal is het beeld dat de kritische weidevogelsoorten het moeilijk houden, zoals de grutto. Deze weidevogel behoort bij het Nederlandse weidelandschap, maar het aantal broedparen daalde de laatste tien jaar door diverse oorzaken met eenderde. Daarom is met ondersteuning van de Postcodeloterij, Vogelbescherming Nederland, Landschapsbeheer Nederland en Natuurlijk Platteland Nederland het afgelopen jaar het project Nederland Gruttoland gestart. Met zendertjes worden een aantal grutto-families gevolgd om meer duidelijkheid te krijgen over het broedsucces, overlevingskansen en predatie. De onderzoekgegevens zijn nog niet betrouwbaar genoeg om al een goede vergelijking te maken. Het resultaat van de proefgebieden ligt wel wat hoger dan in de referentiegebieden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.