Zonnepanelen op dak streekcentrum NVWA

08 december 2003

PAPENDRECHT - Op het dak van het Educatief Streekcentrum Alblasserbos van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA) zijn op 5 december 2003 een achttal zonnepanelen aangebracht Doel van het project is de bezoekers te laten zien dat de opwekking van energie via zonnepalen een milieuvriendelijk alternatief is. Anderzijds bespaart de NVWA ongeveer 20% op haar eigen energieverbruik.

Het gehele project wordt gesponsord door Eneco-energie uit Rotterdam In samenwerking met het installatiebedrijf Hoekstra Solar uit Friesland zijn op Sinterklaasdag (een echt Sinterklaascadeau dus) acht daglichtpanelen op het dak van de grote zaal van de NVWA aangebracht. De bezoekers wordt getoond dat met subsidie van de overheid daglichtpanelen een goed alternatief is voor de opwekking van energie op milieuvriendelijke wijze Ook kinderen van de basisscholen wordt uitgelegd dat deze manier van opwekking van energie in de toekomst alleen maar belangrijker zal worden.

In het Streekcentrum is ook een display aangebracht waar de besparingen op dagbasis is af te lezen. Tevens is zichtbaar wat de jaarlijkse besparing is en kan de piekbelasting van de 8 panelen worden afgelezen. De leverancier spreekt niet van zonnepanelen , maar van daglichtpanelen, omdat de instraling van zon niet noodzakelijk is. De instraling van daglicht is al voldoende om te besparen op de elektriciteit tot een percentage.

De kosten van het project zijn voor de volle honderd procent betaald door ENECO. Het energiebedrijf heeft een subsidiepotje voor dit soort projecten en ondersteunt verenigingen en stichtingen die een voorbeeldfunctie willen zijn voor besparing op de energiemeter. Aan het einde van de zomer 2003 heeft de NVWA contact gezocht met haar energieleverancier en de vraag voor sponsoring van het project voorgelegd. In goed overleg is toen besloten voor de aanschaf van 8 daglichtpanelen en een display waarop de bespaarde waarde is af te lezen.

De opwekking van energie middels daglichtpanelen staat op dit moment volop in de belangstelling. De rijksoverheid buigt zich over een andere vorm van subsidie voor de aanschaf van de panelen voor particulieren. Zowel op internet als bij uw energieleverancier en installatiebedrijven kunnen belangstellenden informatie opvragen over de daglichtpanelen op welke andere wijze zuinig met energie kan worden omgesprongen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.