Werkzaamheden bouw nieuwe kerktoren Grote Kerk

16 juni 2003
Werkzaamheden bouw nieuwe kerktoren Grote Kerk

PAPENDRECHT - De toren van de Nederlands Hervormde kerk aan de Kerkbuurt in Papendrecht is onlangs gesloopt. De gemeente Papendrecht was eigenaar van de toren en besloot tot sloop over te gaan omdat de restauratie bijna een kwart miljoen euro zou kosten, terwijl er geen garantie was op blijvend herstel. De kerk wordt nu teruggebracht in de staat van 1891. De spits mét de klok - die in 1929 werd verwijderd - komt terug, maar nu op het kerkgebouw zelf, dat eigendom is van de Hervormde Gemeente. Voordeel is dat de oude fundering van de toenmalige toren nu weer gebruikt kan worden.

De Papendrechtse Hobbyclub voor ouderen en gehandicapten maakte een prachtige realistische maquette van de nieuwe kerk. Om uit de kosten te komen moest ruim 36.000 euro bespaard worden. Inmiddels staan zóveel vrijwilligers de kerkvoogdij ter beschikking dat zij bij elkaar al méér bespaard hebben dan strikt noodzakelijk was. Onder de vrijwilligers is een elektricien, een betonwerker, een metaalbewerker, timmerlieden, een bekistingmaker en een mallenmaker. Samen zorgden zij onder andere voor een bekisting waarin de nieuwe timpaan (driehoekig bovenstuk boven de entree) in beton gegoten kon worden. In het midden van de timpaan komt een soort rozet waarvan het model afkomstig is uit Italië. Het beton is deze week in de mal gegoten en moet ongeveer een week drogen voordat het resultaat bekeken kan worden. Dit is een uniek proces. Meestal wordt zo'n constructie opgemetseld en worden vervolgens de profielen erop gestuukt.

In de loods van Aannemersbedrijf De Koning aan het Nanengat (wat vroeger een hal van Ahoy' Rotterdam geweest blijkt te zijn) wachten enkele vrijwilligers met spanning op de betonwagen. Intussen vertelt Kees de Koning hoe het idee is gegroeid. 'Mijn dochter vond toevallig op een rommelmarkt in Utrecht een foto van de kerk in de originele staat. Met die foto is een architect aan de slag gegaan. De originele haan is al die tijd van kelder naar kelder verhuisd. Helaas verkeert hij inmiddels in een te slechte staat en is er toch voor gekozen een nieuwe haan te maken met dezelfde vorm maar in een platte uitvoering.'
Naar verwachting wordt de timpaan eind juli op het kerkgebouw gehesen. De volgende stap is dan het hijsen van de spits met klok (waarschijnlijk na de bouwvakvakantie). Dan is de kerk op de afwerking na klaar.

Op de foto staan de volgende vrijwilligers:
Arend Donker (in blauwe broek), mallenmaker
Kees de Koning (in blauwe pantalon), aannemer
Jan Gort (in bruine pantalon), kerkvoogd
Jan de Koning, bekistingmaker.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.