Gymnastiekvereniging Olympia 75 jaar

15 mei 2003
Gymnastiekvereniging Olympia 75 jaar

Papendrecht, 16 januari 2003 - Rennen, springen, vliegen, koprollen, vallen, opstaan en …….. weer doorgaan past sterk bij de leden, trainers en bestuursleden van de Papendrechtse gymnastiekvereniging.

Geschiedenis in notendop
Gymnastiekvereniging Olympia is in 1928 opgericht. De vereniging heeft de afgelopen 75 jaar heel wat hoogtepunten, successen, maar ook donkere jaren (1940-1945) en moeilijke organisatorische tijden doorstaan. 'Beschermheer' de heer G. Dekker was in 1955 van levensbelang voor de gymnastiekvereniging, daar men in ernstige moeilijkheden verkeerde. Naast de financiële impuls en beheer was het motto: geloof hebben in eigen mogelijkheden en de gezamenlijke aanpak brengt je verder. Dit werkte zowel in sportieve zin als voor het behoud van de vereniging.

Eigen gymzaal
Een nog recent hoogtepunt van de vereniging was het aankopen van een eigen gymnastiekzaal (de Olympiaan) aan de Jacob Catslaan in 1998. Dat gebouw levert veel gemak en mogelijkheden. Tijdens de herfststorm van 2002 waaide letterlijk het dak eraf (zie foto), maar door hulp van vele kanten is ook dit hersteld. Op dit moment speelt een discussie met de gemeente over het voortbestaan van de gymzaal op deze plek.

Olympia staat of valt met betrokken vrijwilligers en ondersteunende mensen en bedrijven (o.m. gemeente Papendrecht met jeugdsubsidie). Zij allen hebben de afgelopen 75 jaar gezorgd dat Olympia staat waar het nu is: een gezonde, springlevende gymnastiekvereniging met veel activiteiten en turnplezier. Een belangrijk streven van Olympia is de toegankelijkheid tot bewegen in de breedste zin van het woord te vergroten, waarbij de contributie zo laag mogelijk blijft.

De laatste 25 jaar is het aantal leden van de vereniging constant gebleven, ongeveer 400 jeugdleden in de leeftijd van 2 t/m 16 jaar en 100 tot 150 volwassenen. Om de dames recreatie groep nieuw leven in te blazen is men nog wel op zoek naar een enthousiaste persoon die een paar uur per week les wil geven bij Olympia. Wie bij Olympia wil turnen heeft veel mogelijkheden: gym voor jongens en meisjes, wedstrijdturnen (op uitnodiging) op regionaal en landelijk niveau, springgroep, peutergym en ritmische gymnastiek.

Jubileumactiviteiten
Op 28 juli 2003 bestaat Olympia precies 75 jaar. Dit jubileumjaar gaat niet ongemerkt voorbij. Vele activiteiten zijn al achter de rug: de Olympiaanse Winterspelen, de Yellow and Blue Danceparty en een kleurwedstrijd met vele prijswinnaars. Daarnaast laat de vereniging zich regelmatig aan een groter publiek van Papendrecht zien. Denk hierbij aan onze gele T-shirts met het jubileumlogo, die gedragen werden tijdens de demonstraties op 19 april 2003 in Winkelcentrum Westpolder (zie foto) en tijdens de Raboclubkasrun van 24 april 2003.

Demonstraties
Zaterdag 7 juni geven weer enkele groepen van Olympia een demonstratie in Winkelcentrum Westpolder. Vervolgens vindt om 15:00 uur de prijsuitreiking van de jubileumloterij plaats. In de afgelopen weken hebben alle leden loten verkocht aan familie, vrienden en bekenden. De prijzen zijn gesponsord door C1000. Van de opbrengst van de loterij wordt op 23 mei (voor de peuters in de Olympiaan) en op zaterdag 14 juni een circusfeest gehouden.

Circusschool
Op zaterdag 14 juni wordt sporthal de Donck omgetoverd tot circusschool. Deze dag komt jeugdcircus Rotjeknor uit Rotterdam naar Papendrecht toe om onze leden de fijne kneepjes van het circusvak te leren. Eerst krijgen de kinderen circusles en daarna geven ze met elkaar een voorstelling. 's Ochtends is de beurt aan de jongens meisjes van de groepen 1,2 en 3. Vanaf 9:30 uur wordt er eerst geoefend; van 11:45 tot 12:45 uur is de circusvoorstelling waarbij natuurlijk publiek van harte welkom is. 's Middags is de beurt aan de leden vanaf groep 4 en voortgezet onderwijs. De circuslessen starten om 13:30 en de gratis circusvoorstelling voor ouders, liefhebbers en genodigden begint om 16:30 uur en is rond 18:00 uur weer afgelopen. Aansluitend aan deze voorstelling is er een bijeenkomst van genodigden, bestuur en verenigingsleiders in de kantine van de sporthal. Het verleden en de toekomst van Olympia staan garant voor voldoende beelden en gesprekstof opleveren.

De jaarlijks terugkerende onderlinge wedstrijden van Olympia staan dit jaar gepland op 8 november, waarbij de selectieturnsters uit de NWS en LOS de hele dag door turndemonstratie geven.

Voor meer informatie en lestijden van Gymnastiekvereniging Olympia verwijzen we naar website http://members.lycos.nl/olympiapapendrecht. Als je lid wil worden van Olympia kun je komen kijken in een van de lessen of contact opnemen met de secretaris, mw. C. Hoekstra, tel. 615 30 89.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.