Volop activiteit in heemtuin Natuur- en Vogelwacht

25 februari 2003

PAPENDRECHT - In de educatieve heemtuin de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA) lijkt de natuur in diepe winterrust. Bezoekers die regelmatig met een ontwikkeld natuuroog de lestuin bezoeken, weten dat er volop activiteit is in de heemtuin van de NVWA. Nieuwe elementen worden gebouwd en bestaande leefgemeenschappen worden afgebouwd. Op die manier maakt de bezoeker in 2003 weer kennis met de planten van de hooiweide, de paddenpoel en de andere dieren in de lestuin.

Meest in het oog springende element is de nieuwe moerasvijver die achter op de tuin is gegraven. Dat gebeurde in het najaar van 2002. De grond is gebruikt voor de aanleg van een grote heuvel naast de moerasvijver. Daarop is een vlechtscherm van wilgentakken aangebracht en een trapje, zodat iedereen en met name de jeugd uitzicht heeft op de tuin. De afbouw van de heuvel is grotendeels tot stand gebracht door een groep verstandelijk gehandicapten van de Merwebolder in Sliedrecht. Sinds eind 2002 bezoekt een groepje van ongeveer 5 personen elke maandag en vrijdag het Streekcentrum en verricht diverse werkzaamheden in de siertuin en de lestuin. Hun belangrijk werk resulteerde onder andere in de eerder genoemde afbouw van de heuvel nabij de moerasvijver. Verder hebben de medewerkers van de Merwebolder tientallen kruiwagens met zand en basaltblokken naar de ingang van de vleermuisbuis gesjouwd. Daar wordt de komende weken (als het weer het toelaat) een begin gemaakt met een labyrint waarover kinderen kunnen lopen.

Komend voorjaar start het vierde groeiseizoen van de lestuin en dat is overal goed te zien. De natuur neemt de elementen als de insectenmuur, de paddenpoel en de ringslanghopen steeds beter op in het landschap en soms is nauwelijks nog zichtbaar wat er drie jaar geleden is aangebracht. De schimmels en mossen nemen bezit van de dode populieren en laten de bezoekers goed zien dat dood hout geheel wordt verteerd en dat er weinig overblijft van deze boomstammen. Verder is het dode hout een goede schuilplaats voor allerlei insecten en een mooie versiering met rijp of een dun laagje sneeuw.
De twee broedhopen voor ringslangen zijn dit voorjaar toe aan een opknapbeurt. Van de enorme berg met bladeren, stro, paardenmest en houtsnippers is weinig over. Komend voorjaar worden beide hopen weer op hoogte gebracht en voorzien van bladeren en ander natuurlijk materiaal. Opgeknapt wordt ook het wandelpad tussen de berg zand met allerlei warmteminnende planten die veel insecten aantrekken en de rotstuin bij de insectenmuur.

Een bezoek aan de tuin is tijdens deze mooie winterdagen zeer de moeite waard. Met het voorjaar voor de deur kunnen de bezoekers genieten van een wandeling door de tuin (routebeschrijving beschikbaar in het Streekcentrum) en na afloop een kop koffie halen in het Streekcentrum. Het gebouw van de NVWA ligt aan de Matenaweg 1 nabij het Alblasserbos op de grens van Wijngaarden en Papendrecht. In de winter is het Streekcentrum op woensdagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur geopend en op de gehele zaterdag. Vanaf 1 april tot eind september is het Streekcentrum open op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het Centrum is te bereiken via 0184 - 412 618

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.