Terugblik bezoek ChristenUnie-delegatie

20 januari 2003

PAPENDRECHT - Op 15 januari heeft de ChristenUnie toch Papendrecht aangedaan. Er moest kort van tevoren een alternatief programma bedacht worden, omdat het college als enige in de Drechtsteden niet mee wilde werken aan de ontvangst van de delegatie.

Dankzij de bereidwillige medewerking van het COA, kon het AZC te Papendrecht bezocht worden. Leen van Dijke heeft het vreemdelingenbeleid in zijn portefeuille en was erg nieuwsgierig naar de praktische gang van zaken. Wat is het beleid ten aanzien van het in één woning plaatsen van asielzoekers met volkomen verschillende achtergronden? Zijn er conflicten tussen bewoners met verschillende religieuze achtergronden?

De heer De Ronde legde uit dat het centrum voor 95 procent vol zit en er daardoor enige flexibiliteit is in het plannen van woningen. Hierdoor kunnen spanningen zoveel mogelijk voorkomen worden. Daarnaast is het beleid sterk gericht op openheid. Er zijn geen gebedsruimtes en de gezamenlijke ruimtes zijn altijd open voor iedereen. Dus geen feestjes voor één etnische groepering afzonderlijk.

Verder werd er gesproken over communicatie tussen het COA en de IND inzake het terugkeerbeleid. Op dit punt nemen de klachten drastisch toe in Nederland, is de ervaring van Van Dijke. In Papendrecht blijkt dit mee te vallen.

Als afsluiting werd een bezoek gebracht aan een woning waar met de bewoners gesproken werd over hun persoonlijke situatie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.