Culturele Raad biedt Cultuurvisie Papendrecht 2015 aan

17 december 2002

PAPENDRECHT - Op maandag 16 december heeft de Culturele Raad Papendrecht zijn Cultuurvisie Papendrecht 2015 aan het College van B en W aangeboden. In deze nota wordt het culturele leven in Papendrecht geschetst zoals het er twaalf jaar na nu uit zou moeten zien.

Het jaar 2015 lijkt op dit moment nog ver weg, maar als er wordt bescheven welke voorzieningen er te zijner tijd moeten bestaan, worden daarmee ook de doelen vastgesteld voor het beleid in de tussenliggende jaren. Tot recent was Papendrecht een groeigemeente en nu ontwikkelt het zich tot een beheersgemeente, wat ook te zien is in het cultuurbeleid. De Culturele Raad stelt, dat we ons tot 2015 zullen moeten concentreren op behoud en verbetering, een 'groei in kwaliteit'.

Papendrecht verdient een speciale expositieruimte, waar het Papendrechtse kunstbezit regelmatig getoond kan worden. Deze ruimte kan daarbij een belangrijke rol spelen als ontmoetingsplaats; als onderdeel van de te creëren huiskamer van ons dorp in het nieuwe centrum.

De Culturele Raad pleit voor een nieuw beleid op het gebied van de beeldende kunst. Waar tot nu toe kunstwerken werden geplaatst in de verschillende wijken, moeten nieuwe en in sommige gevallen ook bestaande objecten bijeengebracht moeten worden op een beperkt aantal locaties. Er wordt hierbij gedacht aan het gebied bij het Aviolandapad langs het water en aan een route die de bezoeker kan volgen van de binnenkomst in Papendrecht tot aan de rivier. Bij deze plannen is samenwerking met Zwijndrecht en Dordrecht van belang.

Nieuwbouw is een absolute noodzaak om het theater De Willem, dat nu al 25 jaar lang zo succesvol is, een goede toekomst te geven. De Culturele Raad is dan ook erg tevreden over het positieve advies dat de themacommissie Centrumontwikkeling vorige week dinsdag heeft gegeven aan de gemeenteraad. Al tien jaar lang zijn er plannen gemaakt, rapporten geschreven en ideeën besproken. Er is nu meer dan genoeg gepraat. De toekomst van theater De Willem is allang begonnen…

In zijn antwoord benadrukte de wethouder dat een nota als deze niet bedoeld is in een lade te verdwijnen. Hij sprak het voornemen uit bij de voorbereiding van een kadernota 'Cultuur' overleg te plegen met een brede groep geïnteresseerden, zoals de Jeugdraad en vertegenwoordigers van ouderen. Het leek hem een goed idee hierover te zijner tijd een congres te houden. Namens de Culturele Raad sprak de voorzitter zijn enthousiasme uit voor dit idee en zegde zijn medewerking toe.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.