Geen explosieven gevonden tijdens berging Lancaster

19 oktober 2002

PAPENDRECHT - De gemeente Papendrecht heeft van de Stafofficier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht het definitieve bericht ontvangen dat op de wraklocatie van de Britse Lancaster in de wijk Oostpolder geen explosieven zijn aangetroffen.

Op deze wijze is een stukje van de puzzel van de gebeurtenissen in de juli-dagen van 1944 ingevuld. De berging heeft eveneens zeer tastbaar gemaakt welke tragedie zich destijds heeft afgespeeld. Ontmanteling van eventuele explosieven is dus niet langer aan de orde. Ondanks het feit dat een periode van onzekerheid achter de rug is, stelt de gemeente Papendrecht dat de voorgenomen veiligheidsmaatregelen, de zorgvuldige voorbereiding en afhandeling van de procedure de uiteindelijke berging ten goede zijn gekomen.

In het verleden is altijd aangenomen dat het vliegtuig op de terugweg was. Inmiddels was duidelijk geworden dat, ondanks eerdere informatie, er op de dag van de crash (20 juli 1944) geen tijdsverschil was tussen Engelse en Duitse tijd. Gezien de korte vluchtduur (2 uur en 15 minuten) was het dan ook niet uitgesloten dat het vliegtuig nog op weg was richting zijn doel. Hiervan uitgaande was de mogelijkheid aanwezig dat de bommenlast zich nog aan boord bevond ten tijde van de crash. Er waren verder ook geen rapporten voorhanden, waaruit bleek dat het vliegtuig zijn bommenlast voor het neerstorten zou hebben gelost. Daarnaast is door diverse deskundigen aangegeven dat explosieven na 50 tot 100 jaar instabiel worden en spontaan kunnen exploderen.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 18 september 2001 besloten om tot berging van de restanten van de Lancaster MKIII ND 913 (115 sqn. RAF) die was gelegen in de Oostpolder in de gemeente Papendrecht, over te gaan na een positief bergingsadvies van de Stafofficier Vliegtuigberging d.d. 14 september 2001. De berging had als doel het opsporen van eventuele explosieven en, indien aangetroffen, het ruimen van explosieven. Hier is nu duidelijkheid in gekomen.

Na de berichtgeving van de Stafofficier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht, zal het aannemingsbedrijf de komende weken de werkzaamheden op het terrein, zoals de sanering van de grond en het verwijderen van de hekken, volledig afronden.

Burgemeester en Wethouders van Papendrecht waarderen allen die op welke wijze dan ook hun inzet,  professionaliteit en daadwerkelijke betrokkenheid  hebben getoond tijdens de voorbereidingen. Ook constateert zij dat de bewoners van de Oostpolder veel begrip getoond hebben.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.