Azielzoekerscentrum door burgemeester De Bruin officieel geopend

11 oktober 2002
Azielzoekerscentrum door burgemeester De Bruin officieel geopend

De eerste bewoners zijn op maandag 30 september 2002 al in het Asielzoekerscentrum (AZC) gearriveerd, maar op vrijdag 11 oktober 2002 is het AZC officieel geopend door burgemeester De Bruin.

Conform de bestuursovereenkomst met de gemeente, zullen er maximaal 350 bewoners in AZC Papendrecht verblijven. Tijdens het verblijf in het AZC wordt de lopende asielprocedure van de bewoner afgerond. In een AZC verblijven naast asielzoekers ook bewoners met een verblijfsstatus. Deze bewoners zijn in afwachting van de toewijzing van woonruimte in een gemeente. Ook komen er in het AZC verwijderbare asielzoekers, die in afwachting zijn van de beëindiging van hun opvangvoorzieningen. Tijdens het verblijf in het AZC worden de bewoners voorbereid op hun toekomst; in of buiten ons land. De activiteiten die in het AZC plaatsvinden zijn gericht op terugkeer of een verblijf in Nederland.

Het beleid van het COA is erop gericht om bewoners van asielzoekerscentra zoveel mogelijk gebruik te laten maken van voorzieningen (zoals winkels en sportcentra) in de omgeving van het centrum; in het kader van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Daarom is er op het centrum geen kledingwinkel, fietsenopslag, etc. Het COA verzoekt de Papendrechtse bevolking, ook in verband met de beperkte opslagcapaciteit, geen kleding, fietsen en kinderwagens aan te bieden aan het centrum.

In het voorjaar van 2003 houdt het AZC een open dag voor de bevolking van Papendrecht, zodat ook zij de gelegenheid krijgen om het leven en werken in een asielzoekerscentrum te aanschouwen.


Het asielzoekerscentrum, gelegen aan de Oostkil, in aanbouw (augustus 2002)


De keuken van een woning.


De badkamer in een invalidewoning.


Er is tevens een voetbalveld met 2 ijzeren doeltjes.


De kinderen zijn erg blij met hun speeltuin.


De keuken van een invalidewoning is ruimer van opzet en dus beter toegankelijk.


Het basketbalveld met daarbij nog zitgelegenheid.


De opening werd verricht door Burgemeester De Bruin.

© fotografie: Hans Huisman

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.