Goede voortgang bij berging bommenwerper

10 oktober 2002
Goede voortgang bij berging bommenwerper

PAPENDRECHT - Vandaag is bij het controleren van de gisteren uitgegraven vliegtuigwrakdelen gebleken, dat ook delen van een tweede vliegtuigmotor zijn geborgen. Deze motor is volkomen uit elkaar geslagen. Hiervan is alleen de nokkenas nog herkenbaar. De bergingsofficier KLu heeft door de vondsten van vandaag nu een goed inzicht hoe de bommenwerper 58 jaar geleden is neergestort.

Het vliegtuig is hellend over links neergekomen. Dit is op te maken uit de vondst van de motoren, vleugeldelen en de eerste geborgen resten van de romp. De eerste motor is ongeveer 150 cm onder het maaiveld van toen geborgen. Restanten van de tweede motor zijn meer naar links op een diepte van ca. 250 cm aangetroffen. De eerste delen uit het bommenruim (dat zich onder de cockpit bevond) zijn weer meer naar links en weer dieper (320 cm) aangetroffen.

Tot nu toe zijn enkele tientallen stuks boordwapenmunitie aangetroffen. Er zijn geen uitrustingsstukken, kleding of persoonlijke bezittingen van de bemanningsleden aangetroffen. Er zijn geen aanwijzingen die duiden op aanwezigheid van zware explosieven. Vandaag zijn er enkele opmerkelijke vondsten gedaan. Zo zijn er een zo goed als onbeschadigd benzinefilter en een ophangoog uit het bommenruim geborgen (zie foto).

Het aantreffen van een ophangoog in deze goede staat betekent overigens niet dat er geen bommenlading meer aan boord zou kunnen zijn. Met die mogelijkheid wordt nog steeds rekening gehouden.

(Foto: Een ophangoog uit het bommenruim. Duidelijk is de uitstekende staat van het object.)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.