Berging bommenwerper verloopt voorspoedig.

04 oktober 2002
Berging bommenwerper verloopt voorspoedig.

PAPENDRECHT - De berging van de AVRO Lancaster in Papendrecht verloopt voorspoedig.

Op een diepte van ca. 65 centimeter onder het maaiveld van 1943 (nu 2.10 meter) zijn de eerste restanten van de bommenwerper aangetroffen. Naast een bijzonder gave propeller zijn enkele honderden kilo's aan vliegtuigwrakdelen aangetroffen. Ook zijn de eerste munitierestanten van de boordwapens aangetroffen (kaliber .303).

Naast deze vondsten zijn in de loop van de middag stoffelijke resten aangetroffen. Het betreft enige botfragmenten. De Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht heeft de geborgen botfragmenten veiliggesteld. Uit piëteit met de nabestaanden worden hierover geen verdere mededelingen gedaan. Inmiddels is de Britse Ambassade over de vondsten ingelicht.

Op de plaats van de berging is in een oppervlakte van 45 bij 25 meter nu ruim 60 cm afgegraven. Er zijn geen uitrustingsstukken, kleding of persoonlijke bezittingen van de bemanningsleden aangetroffen. Ook zijn er nog geen aanwijzingen die duiden op aanwezigheid van zware explosieven. Vanaf maandagmorgen wordt op de locaties waar nu vliegtuigwrakdelen zijn aangetroffen gericht dieper gegraven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.