Opening asielzoekerscentrum aan de Oostkil

26 september 2002

PAPENDRECHT - Het cluster Zuid-Holland Zuid van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt maandag 30 september het nieuwe asielzoekerscentrum (AZC) in gebruik aan de Oostkil in Papendrecht.

De gemeenteraad van Papendrecht heeft in juni 2001 positief beslist over de komst van dit centrum. Conform de bestuursovereenkomst met de gemeente zullen er maximaal 350 bewoners in AZC Papendrecht verblijven. Tijdens het verblijf in het AZC wordt de lopende asielprocedure van de bewoner afgerond. In een AZC verblijven naast asielzoekers ook bewoners met een verblijfsstatus. Deze bewoners zijn in afwachting van de toewijzing van woonruimte in een gemeente. Ook komen er in het AZC verwijderbare asielzoekers, die in afwachting zijn van de beëindiging van hun opvangvoorzieningen.

Tijdens het verblijf in het AZC worden de bewoners voorbereid op hun toekomst, in of buiten ons land. De activiteiten die in het AZC plaatsvinden zijn gericht op terugkeer of een verblijf in Nederland.
Het beleid van het COA is erop gericht om bewoners van asielzoekerscentra zoveel mogelijk gebruik te laten maken van voorzieningen (zoals winkels en sportcentra) in de omgeving van het centrum in het kader van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Daarom is er op het centrum geen kledingwinkel, fietsenopslag, etc.

Het COA verzoekt de Papendrechtse bevolking, ook in verband met de beperkte opslagcapaciteit, geen kleding, fietsen en kinderwagens aan te bieden aan het centrum.

Het COA wil graag aan de inwoners van Papendrecht laten zien wat er in een AZC gebeurt. Daarom zal er over enige tijd een open dag worden georganiseerd. De datum van deze open dag is nog niet bekend.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.