Luchtmacht bergt Britse bommenwerper

23 september 2002

PAPENDRECHT - Op 18 september jl. heeft de gemeente Papendrecht het bericht ontvangen van de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht dat de bergingsactiviteiten van de Lancaster in de Oostpolder op maandag 30 september 2002 van start gaan. Daarnaast heeft de gemeente Papendrecht zich verzekerd van de noodzakelijke medewerking van de Politie Zuid-Holland Zuid, de Regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid en andere partijen.

De berging wordt uitgevoerd in samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht en de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht. Bij deze berging betreft het een Britse bommenwerper van het type Avro Lancaster Mk3 met de registratie ND913 A4-M die in de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van het 115e squadron van de Royal Air Force (RAF). De Lancaster bommenwerper is in de nacht van 21 juli 1944 door Duits luchtafweergeschut neergeschoten. Het had zeven bemanningsleden aan boord. Deze zijn bij de crash allemaal om het leven gekomen en begraven op de Algemene Begraafplaats in Papendrecht.

De mogelijkheid bestaat dat de bommenlast van een 4000 ponds "high capacity" bom en zestien 500 ponds "high explosive" bommen zich op het moment van de crash nog aan boord van het vliegtuig bevinden. Daarnaast worden tijdens de berging waarschijnlijk duizenden stuks boordwapenmunitie in de resten van het vliegtuig aangetroffen. Indien de EOD van de luchtmacht in het vliegtuigwrak daadwerkelijk explosieven aantreft worden deze in nauw overleg met de gemeente Papendrecht veilig gesteld.

De berging vindt plaats in opdracht van de gemeente Papendrecht. Onder leiding van de Koninklijke Luchtmacht werken verschillende overheidsdiensten samen. De gemeente, politie en de luchtmacht besteden daarbij veel aandacht aan de veiligheid. Het terrein is afgesloten en wordt permanent bewaakt. Tijdens de berging verstrekken de Koninklijke Luchtmacht en de gemeente Papendrecht regelmatig informatie over de voortgang van het werk en de veiligheidsmaatregelen.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.