Drinkwater in Papendrecht is in orde

20 september 2002

PAPENDRECHT - Bij enkele inwoners van Papendrecht zijn vragen gerezen over de kwaliteit van hun drinkwater. Aanleiding hiervoor was de melding van een lichte vervuiling in de binneninstallatie van het nieuwe asielzoekerscentrum (AZC). Deze lichte vervuiling in het AZC staat echter los van het drinkwater dat de bewoners van Papendrecht geleverd krijgen. Uit het reguliere onderzoeksprogramma van drinkwaterbedrijf Hydron blijkt dat de kwaliteit van het drinkwater in Papendrecht gewoon hoog is en aan alle gestelde gezondheidsnormen voldoet.

In het water in de leidingen van het nieuwe, nog leegstaande asielzoekerscentrum (AZC) in de wijk Oostpolder, is het 'kiemgetal' te hoog. Dat betekent dat er bij de aanleg van die leidingen vermoedelijk wat aarde in de leidingen is gekomen. Deze aarde kan een kiembodem vormen voor bacteriën. Op zich is dit water geschikt voor consumptie. Maar als het drinkwater wat langer op een bepaalde plaats in de leidingen van het centrum stilstaat, dan kan het water sneller minder vers worden.
Door de keerklep die tussen de leidingen van het AZC en het hoofdleidingnet zit, is het niet mogelijk dat de vervuiling in de leidingen van het AZC terugstroomt in het hoofdleidingnet en bij andere huizen terechtkomt.

AZC verantwoordelijk
De leidingen van het AZC zijn van het centrum zelf. Drinkwaterbedrijf Hydron legt de leidingen tot aan de deur van het centrum, net als bij gewone huizen of bedrijven. Bij de deur wordt een watermeter geplaatst. De eigenaar van het pand, bedrijf of centrum legt vervolgens vanaf die watermeter leidingen naar zijn eigen kranen, douches ed. De eigenaar is er dan ook verantwoordelijk voor dat deze leidingen schoon zijn. De bouwer van het AZC heeft Hydron ingehuurd om de vervuiling in hun leidingnet te onderzoeken en op te lossen.

Normen gelijk
In sommige media werd vermeld dat de drinkwaternormen voor een AZC strenger zijn dan voor huishoudens. Dat is niet correct. De wettelijke normen voor drinkwater in Nederland zijn streng en voor iedereen gelijk.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.