Nieuw boek: tienden te Papendrecht

04 september 2002

PAPENDRECHT - In navolging van het boekje "klapper dopen en trouwen, met getuigen en index, 1632-1699" is door de Sliedrechtse Vereniging "De Stamboom" een tweede boekje uitgegeven met genealogische gegevens van Papendrecht.

Het Utrechts Archief bevat onder toegangsnummer 221 het archief van het Kapittel van Sinte Marie. Hierin treft men onder verschillende inventarisnummers stukken aan die betrekking hebben op tienden te Papendrecht, hoofdzakelijk over de periode 1562 tot 1650.

Centraal in deze transcriptie staat inventarisnummer 911, een boekje in van ca 21 bij 17 cm, bestaande uit acht katernen, met een perkamenten omslag. Zeven van de katernen bevatten coopcedullen, over de jaren 1562-64, 1566-67 en 1590-91, opgesteld tijdens de jaarlijkse verkoopdagen, die in de zomer werden gehouden.

Hierin zijn, na de verkoopvoorwaarden, de achtereenvolgende 'campen' te vinden waarvan wordt vermeld waar deze liggen, wie de gebruikers zijn, de perceelsgrootte, welke gewassen er op staan, wie het recht op tiendheffing van de opbrengst van het gewas koopt, koopbedrag per oppervlakte-eenheid (morgen) en de naam van degene die borg staat voor de koper.

Ieder jaar wordt afgesloten met een opgave van de kosten die met betrekking tot de verkoping ter plaatse zijn gemaakt. Eén katern bevat een kopie van het verslag van een landmeter - die overigens niet de hiervoor genoemde 'campen' opmeet maar de 'worffen', waar de huizen van de gebruikers opstaan, met soms kleine stukken land daarbij.

Het boekje is integraal getranscribeerd, op de verkoopvoorwaarden na, voorzover deze gelijk zijn aan voorgaande jaren. Bij het transcriberen is gepoogd zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke tekst te blijven. Afkortingen zijn echter over het algemeen uitgeschreven.

In typografisch opzicht is gepoogd (de sfeer van) de oorspronkelijke tekst te benaderen. Het geheel zou een opmaat kunnen vormen naar een studie van tienden te Papendrecht.

De prijs van deze uitgave die nu leverbaar is bedraagt voor leden € 18,50 voor niet leden € 19,30

Deze uitgave is, evenals de overige uitgaven te bestellen via het correspondentieadres van "De Stamboom", zie website: www.destamboom.myweb.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.