Molen in het Vondelpark?

07 augustus 2002
Molen in het Vondelpark?

Ingezonden door Nico Knol (Fotograaf in Papendrecht).

Enkele jaren geleden heb ik foto's gemaakt voor het boek "Wieken op de Wind", een fotoboek over het Kinderdijkse molengebied. Vanaf die periode heb ik steeds meer interesse gekregen voor molens. Ook speelde molens een rol tijdens het onderzoek voor het later verschenen boek over de jongste geschiedenis van Papendrecht, "Papendrecht 1975-2000".

Ook daaruit bleek, dat onze gemeente iets heeft met molens, al merk je daar nu nog weinig van. Het wapen van de gemeente Papendrecht draagt drie molens, een verwijzing naar het verleden. Toen stonden er in Papendrecht nog verschillende molens, die ieder hun eigen functie hadden en daarmee van groot economisch belang waren voor het dorp.

De plaatsen waar ze stonden zijn bekend en soms nog exact aan te wijzen. Sommige oudere inwoners hebben ze nog werkend meegemaakt. Van één molen bestaat zelfs nog de fundering en wordt ook zodanig als monument bewaard en onderhouden.

Centrumplan

Het voorgaande is een wat lange introductie om te komen tot de vraag of het mogelijk zou zijn weer een molen in het Papendrechtse stadslandschap terug te laten keren. De gemeente krijgt er daarmee een aantrekkelijk cultureel object bij.

In de regio hebben ook enkele gemeenten één of meerdere molens binnen hun stadsgrenzen, bijvoorbeeld Dordrecht, Alblasserdam en niet te vergeten Kinderdijk. Voor Papendrecht is een molen niet wezensvreemd; een deel van de historie is gebouwd op de aanwezigheid van molens en de economische betekenis ervan in die tijd. Een dergelijke situatie zou weer terug kunnen keren maar dan in een andere opzet

Bij het realiseren van een dergelijk project zal geld een van de belangrijkste factoren zijn. Ik heb daar nog geen pasklare oplossing voor, maar al pratende kan er in de toekomst het nodige enthousiasme ontstaan en meldt zich wellicht iemand die nog een half miljoen over heeft.

Het lijkt me wel zinvol om nu, na enkele jaren bedenktijd, met het idee naar buiten te komen, waarmee het idee ter discussie kan worden gesteld.

Centrumplan

Wat kan een molen voor Papendrecht betekenen en wat is een goede locatie? In een dichtbebouwde gemeente als Papendrecht zal het niet eenvoudig zijn om een geschikte locatie te vinden. Op de vroegere locaties aan de Veerdam en de Kerkbuurt gaat dat niet meer lukken. Blijft een andere mogelijkheid over, namelijk de fundatie van de vroegere molen langs de Burgemeester Keizerweg.

Dit heeft wel de nodige beperkingen, het ligt niet centraal en de omvang van de locatie is beperkt.
Een betere optie is het Vondelpark, centraal gelegen, ruimte genoeg en blikvanger vanaf de Veerweg, toerit naar het centrum. De molen kan worden uitgebreid met een bijgebouw in de vorm van een boerenschuur (het exterieur) met een modern, functioneel interieur. Deze ruimte is dan voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals o.a. een alternatieve trouwlocatie, of als expositieruimte, bijvoorbeeld voor de collectie van de heer Luigies.

Ik stel me voor, dat de molen niet werkend hoeft te zijn, want dit wordt erg ingewikkeld met vergunningen en certificering van vakbekwame molenaars. Ik zie het meer als pure decoratie en publiekstrekker voor de gemeente, met daarnaast een functionele status. Het bouwen van een nieuwe molen is een optie, maar soms worden molens buiten werking gesteld of moeten om diverse redenen gesloopt of verplaatst worden. Die zou dan hier weer opgebouwd kunnen worden.

Het lijkt een onrealistisch plan om weer een molen in het stadsbeeld te plaatsen. Maar jaren geleden werd het plan om de Batavia na te bouwen ook door velen als onuitvoerbaar geacht. Inmiddels vaart zij wel en is iedereen 'overstag'.

Het leek me de juiste gang om dit idee als eerste voor te leggen aan de Culturele Raad en wellicht is het ook het overwegen waard om mijn plan via de lokale media onder de aandacht van de inwoners van Papendrecht te brengen.

Een dergelijk plan heeft veel tijd en voorbereiding nodig om tot realisatie te kunnen komen. Misschien zijn er op deze manier meer mensen enthousiast te krijgen voor het idee of komen er aanvullende ideeën en plannen.

Ik stuur u hierbij een artist impression van het Vondelpark, compleet met molen.

Met vriendelijk groet,
N.S. Knol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.