Knotploeg De Kievit productief in winterseizoen 2001 - 2002

04 april 2002

PAPENDRECHT- De knotploeg De Kievit van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard' heeft een succesvol knotseizoen 2001-2002 achter de rug. In het Alblasserbos werden drie bosvakken gedund en op diverse plaatsen in het westen van de Alblasserward werden bijna 600 knotwilgen van hun pruik ontdaan. De circa 12 vrijwilligers van de knotploeg kunnen tevreden terugkijken op een seizoen waarin het weer de zagers gunstig gezind was.

Meer ruimte in bos
Het Alblasserbos is eigendom van Staatsbosbeheer en alweer voor het tweede jaar gingen de 55-plussers van De Kievit met zaag de honderden essen te lijf. Het Alblasserbos verandert langzaam van een productiebos in een recreatiebos. Daarom moeten op diverse plaatsen bomen worden verwijderd om de andere bomen meer ruimte te geven. Het vrijgekomen werd verkocht als openhaard en is op een enkele kuub hout na de gehele voorraad verkocht.

Naast het werk in het Alblasserbos is ook voor het Hoogheemraadschap gewerkt. Het is de leden van de knotploeg De Kievit gelukt om zonder hulp van anderen 594 knotwilgen te ontdoen van hun zware last. Er is gewerkt aan de Donkse Kade waar 145 zeer zware en lage knotwilgen zijn geschoren. Dit was een zware klus op een smalle kade. Vervolgens werden 2 vakken van de Streefkerkse Tiendweg onder handen genomen tussen de Randweg en de Veerweg. Hier stonden in totaal 449 wilgen. Tijdens de werkzaamheden op woensdag- en zaterdagochtend kon er bijna altijd bij mooi en droog weer worden gewerkt. Het is dan ook een genoegen om over deze twee kaden te lopen of te fietsen nu de rij knotwilgen er weer keurig bijstaan.

Dikke pluim
Coördinator Nico Blom van de knotploeg kan trots zijn op en verdient een dikke pluim voor de inzet van zijn mensen die het werk geheel belangeloos doen. Een groot deel van de verdiensten, minus de kosten van benzine, olie, gereedschap etcetera komen ten goede aan de exploitatie van het Educatief Streekcentrum Alblasserbos Het andere gedeelte van de opbrengst zal worden gereserveerd voor de volgende acties van de Knotploeg. Op dit moment ligt het knotwerk stil en verdienen de mannen van een welverdiende rust, maar er wordt alweer gekeken naar de zomersnoei van de wilgen en diverse werkzaamheden in de educatieve tuin.

Elke woensdag- en zaterdagochtend wordt om 08.45 uur gestart met koffie van het Streekcentrum aan de Matenaweg 1 te Papendrecht op de grens met Wijngaarden en daarna gaan we flink aan de slag. Omstreeks 12 uur stoppen we en is er in het Streekcentrum tijd voor koffie of een pilsje. Indien u belangstelling heeft ook nu ook eens de handen uit de mouwen te steken dan kunt u contact opnemen met Nico Blom, coördinator van de Knotploeg de Kievit via 0184-652249

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.