Papendrecht steeds minder groen?

23 maart 2002
Papendrecht steeds minder groen?

PAPENDRECHT - 23 maart 2002

Afgelopen week is er een begin gemaakt met de voorbereidingen voor de bouw van 9 villa's op het Westeind ter hoogte van de Van Maerlantstraat.
Vrijwel alle bomen en het groen is hiervoor weggehaald (zie foto links en onder).

Een oer-Hollandse heikikker heeft er tenminste nog voor gezorgd dat er in de Van Maerlantstraat geen tien maar negen villa's worden gebouwd. Omwonenden hielden de aannemer tegen die op de plek van de beschermde kikker dure woningen wilde bouwen. Inmiddels heeft de kikker zijn terrein gewonnen en op de plek waar zijn larven zijn gevonden, wordt niet gebouwd.

Het afgelopen jaar is er druk gebouwd op het Oosteind en ook een groot grasveld voor de Pelsertflat is nu bebouwd met met het 'tijdelijke' verzorgingscentrum De Wieken.


Maar het groen in Papendrecht wordt op meerdere plaatsen bedreigd. Zo zijn er nog steeds plannen om het Slobbengors te bebouwen en is onlangs het bestemmingsplan gewijzigd om op het grasveld voor de Lage Waard aan de Vijzellaan te kunnen gaan bouwen.


Na de verkiezingen Nu heeft er in de plaatselijk politiek een kleine aardverschuiving plaatsgevonden. Het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) is gegroeid van 2 naar 7 zetels en gaat een coalitie vormen met het CDA, de VVD en de lijstcombinatie GroenLinks/D66. Zoals bekend is het PAB juist fel tegen de plannen van de vorige coalitie om veel groen op te offeren voor woningbouw.

In hun verkiezingsprogramma van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen staat hierover:
"...Het PAB vindt recreatie en groen, zoals parken, speelplaatsen en buurtgroen, van essentieel belang voor de kwaliteit en leefbaarheid van de woonomgeving. Voor veel mensen is het park dé aangewezen plek om in de vrije uurtjes een wandelingetje te maken, te trimmen of de hond uit te laten.

In Papendrecht worden al een halve eeuw woningen gebouwd in een uiterst hoog tempo.
Op een zeker moment was Papendrecht zelfs de snelstgroeiende gemeente van Nederland! Papendrecht heeft dan ook gedurende een halve eeuw geen steentje, maar vele stenen bijgedragen aan het oplossen van de na-oorlogse woningnood. In de Oostpolder wordt de nu nog aanwezige ruimte volgebouwd. Het lijkt er in Papendrecht wel op of alles draait om woningbouw en nog eens woningbouw. Er zijn echter grenzen vindt het PAB.

Velen zullen zich nog de plannen uit 1994 herinneren om ook in het Vijverpark “urban villa’s” te bouwen. Recenter zijn de plannen om op het Slobbengors woningen te bouwen. Het PAB heeft deze plannen direct al naar de prullenbak verwezen en dankzij massale acties van de inwoners, ondersteund door het PAB, zijn deze plannen niet doorgegaan. Hoe vaak zullen de inwoners de komende vier jaar weer de gordijnen ingejaagd worden met plannen voor woningbouw op sportvelden, in parken en/of op het laatste grasveldje in de wijk? Als het aan het PAB ligt, blijft men hiervan in de toekomst verschoond! Het PAB is voor een evenwichtige ruimtelijke ontwikkeling en vindt dat als er meer woningen en dus meer inwoners komen je ook meer ruimte voor parken en sportvelden moet ontwikkelen en juist niet die ruimte moet verkleinen..."

Wij van Papendrecht.net zijn benieuwd hoe in de toekomst met het groen in Papendrecht zal worden omgegaan en in hoeverre het PAB haar beloften zal nakomen. Wij houden u op de hoogte!

© fotografie: Hans Huisman

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.