Buurtcomité BBW opgericht

03 september 2001

PAPENDRECHT, 3 september 2001 (ingezonden door Buurtcomité BBW)

Tijdens een bijeenkomst tegen de plannen van de gemeente en de woningstichting, om een deel van de woningen in het centrum te slopen, is het buurtcomité BBW opgericht.

Het gemeentebestuur en de woningstichting is hiervan middels een brief op de hoogte gesteld.
Ruim 70% van de betrokken bewoners heeft zich bij het buurtcomité aangesloten. De bewoners zien geen noodzaak voor de sloop en voelen zich overvallen door de plannen. In het plan wordt gesproken van 'de bouwkundig noodzakelijke herstructurering van het woongebied Boomgaardstraat en omgeving'. Het hoe en waarom wordt echter nergens aangegeven. Men heeft een bepaalde mening, herstructurering van het gebied is noodzakelijk, maar verzuimd dit verder te onderbouwen.

Op de website van de gemeente staat dat zij de opvattingen van inwoners, bedrijven en andere organisaties belangrijk vindt. In het kader van het betreffende plan speelde dit even geen rol. Diverse partijen werden bij de voorbereidingen van het plan betrokken, behalve....
de bewoners van de woningen die conform het plan gesloopt gaan worden. Het was netjes geweest als de gemeente hen vóóraf had benaderd of middels een schrijven gemeld had dat de voorgenomen sloop als agendapunt op de gemeenteraadsvergadering van 19 juli was gezet. Maar blijkbaar was de opvatting van de inwoners tijdens die vergadering niet zo belangrijk!?

De woningstichting is wettelijk verplicht om met huurders te overleggen over sloopplannen, maar heeft dat nog steeds niet gedaan. Toch heeft de directeur al een overeenkomst ondertekend die uitgaat van sloop. Bij navraag wordt gemeld dat er nog overleg komt!?
Dat 'overleg' gaat dan meer op een dienstmededeling van de woningstichting lijken, er is immers maar 1 optie, slopen. Het buurtcomité heeft de woningstichting gevraagd met alternatieve plannen te komen. Plannen die NIET uitgaan van sloop. Daarover willen zij met de woningstichting overleg gaan voeren.

Het steekt de bewoners dat zij, ALS de plannen doorgaan, gedwongen worden om hun buurt te verlaten. Momenteel zijn er 112 goedkope huurwoningen. Daar komen maar 48 huurwoningen voor terug. Die komen uiteraard niet aan het water bij de Weteringsingel te staan. Dat gebied zal wel voorbehouden zijn aan de koopwoningen, want dat brengt meer geld op.
Het lijkt erop dat niet de slechte staat van de woningen de sloop noodzakelijk maakt, maar dat de totale opbrengst van de grond en de nieuwbouw meer geld in het laatje brengt. Financieel gewin dus, over de ruggen van de huidige bewoners.

Het buurtcomité zal alles op alles zetten om de buurt te behoeden voor de sloperhamer. Het mag niet gebeuren dat zo'n karakteristiek plekje uit het Papendrechts centrum gaat verdwijnen.

E-mail: buurtcomite.bbw@hetnet.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.