Leger des Heils deelt 1 juli gratis donuts uit
DRECHTSTEDEN - Het Leger des Heils deelt samen met donutbakker ‘Donut Worry Be Happy’ op woensdag 1 juli op tal van plaatsen in Nederland gratis donuts uit. Het uitdelen van donuts past in een jarenlange wereldwijde traditie van The Salvation Army. Normaal gesproken wordt ‘donut day’ op de eerste vrijdag van juni gevierd, maar omdat op 1 juli veel van de buurthuiskamers van het Leger des Heils weer open gaan, is besloten deze dag te kiezen als een feestelijk welkom voor bezoekers en donutliefhebbers. Uiteraard worden daarbij de regels voor social distancing in acht genomen.
Waar worden de donuts uitgedeeld? op=op
Op 1 juli 2020 deelt het Leger des Heils in vele van hun buurthuiskamers de gratis donuts uit. In de Drechtsteden zijn de donuts op te halen bij de Bij Bosshardts in Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht. Het Leger des Heils heeft de donuts niet zelf gebakken. Deze worden door het hele land gedoneerd door donutbakker ‘Donut Worry Be Happy’.
Internationale donutdag
Het was in 1917 in Frankrijk, aan het front van de Eerste Wereldoorlog, dat een opgewekte jonge heilssoldate van het Leger des Heils een verse donut overhandigde aan een met heimwee bevangen infanteriesoldaat (Engels: doughboy). Sindsdien staat de donut symbool voor de onpartijdige zorg van het Leger des Heils aan strijders aan het front. De eenvoudige donut werd een symbool van alles wat het Leger des Heils deed om de ontberingen van de frontlinie vechtende mensen te verlichten.
Tegenwoordig deelt het Leger des Heils met name in Amerika, maar ook in veel andere landen, nog altijd donuts uit. Tijdens elk soort noodsituatie in vredestijd - branden, overstromingen, aardbevingen, doorvoerstakingen, stroomuitval - hebben de mobiele kantines van het Leger des Heils duizenden burgers voorzien van donuts. En natuurlijk op internationale Donut Dag. In Nederland staat het Leger des Heils meer bekend om het uitdelen van soep en ander voedsel, maar met deze actie sluit het Leger in Nederland ook aan bij een jarenlange traditie.