PKC verliest nipt eerste wedstrijd play-offs tegen TOP

04 april 2021 door de redactie

PAPENDRECHT - Op zaterdag 3 april speelden grootmachten PKC en TOP voor het eerst in de historie van de Korfbal League een play-offduel tegen elkaar (de Korfbal Leaguefinale buiten beschouwing gelaten).

PKC trad aan in nagenoeg dezelfde beginopstelling als in de uitwedstrijd tegen DVO, met als enige wijziging: Julie Caluwé op de plek van Brett Zuijdwegt. Bij TOP startte Roos Verheugt weer op de plek van Julia Schuiling, keerde de van een elleboogblessure herstelde Nick Pikaar terug in de basis ten koste van Stan Postma en waren de vakken gewisseld ten opzichte van het uitduel bij Blauw-Wit (A).

Het begin was rommelig van beide kanten. TOP gaf veel pressie wat er voor zorgde dat de aanvallen van PKC voortijdig of al na één schot afgebroken werden. Aan de andere kant verdedigde PKC achter, al hadden de dames van TOP daar maling aan. Barbara Brouwer en Celeste Split namen ook zonder rebound de kansen en scoorden beide. Van 3-3 kon TOP uitlopen naar 4-6 maar twee doelpunten van Sanne van der Werff brachten PKC weer op gelijke hoogte. Bij de thuisploeg was bovendien een hoofdrol weggelegd voor Jelmer Jonker, die in de eerste helft vijf keer trefzeker was. Toch was het TOP dat weer een gaatje sloeg en bij rust met 11-13 voor stond.

Direct na rust barstte een doelpuntrijke fase los. Brouwer en Jonker scoorde allebei twee goals op rij en na vier minuten in de tweede helft waren er negen doelpunten gevallen: 14-18. Ondertussen had PKC Olav van Wijngaarden en Richard Kunst van vak laten wisselen. Een wissel die effect sorteerde, want via goals Van Wijngaarden, Leeuwenhoek en Jonker (zijn achtste) werd het rap 17-18. Na vervolgens een doelpuntloze fase was het Kunst die de stand gelijk trok. Zo lag de wedstrijd halverwege de tweede helft weer helemaal open en was het qua spanning voor de neutrale liefhebber genieten geblazen.

Een gemiste strafworp van Celeste Split had een kantelpunt in de wedstrijd kunnen zijn, maar PKC pakte het cadeautje niet helemaal uit. Op 19-19 kwam TOP-coach Leon Braunstahl (die eerder geel kreeg wegens commentaar op de leiding) met zijn eerste wissel – Julia Schuiling  voor Roos Verheugt-, daar waar PKC al zesmaal gewisseld had. Het eerste schot van Schuiling was gelijk raak. Op 20-20 was het Frank Mostard die TOP op voorsprong zette, waarna Brouwer met haar vijfde goal het verschil weer naar twee bracht: 20-22. Met nog 1.18 op de klok namen Scholtmeijer en Tromp – ex-collega’s van Braunstahl bij TeamNL Korfbal – een time-out in de hoop nog iets te kunnen forceren. Van der Werff maakte nog wel de aansluitingstreffer, maar in de laatste aanval verzuimde PKC het vooropgezette plan goed uit te voeren en zodoende trok TOP in dit spannende duel aan het langste eind. Nick Pikaar was na afloop duidelijk opgelucht en blij met de overwinning: “Het was billenknijpen!”

Zo hebben de Sassemers nu een 1-0 voorsprong met een thuiswedstrijd in het vooruitzicht. De NOS was aanwezig bij de wedstrijd tussen PKC en TOP en zond een uitgebreide samenvatting uit van dit play-offduel. Uitslag 21-22