De verhuizing van de bibliotheek: hoe zit dat nou?
PAPENDRECHT - De plannen om de bibliotheek te verhuizen van de Veerweg naar het gemeentehuis, blijken een flinke discussie op te leveren. De twee meest gehoorde vragen zijn:
Waarom moet de bibliotheek in vier jaar tijd twee keer verhuizen? En waarom moet de verbouwing € 689.000 kosten?
Papendrecht.net is op onderzoek uit gegaan en heeft de antwoorden op deze twee vragen op een rij gezet.
Waarom moest de bibliotheek weg aan de Markt?
De Papendrechtse bibliotheek zat in 2017 aan de Markt in een zwaar verouderd pand. Het had daar een ruimte van ongeveer 1200 m², maar dat was veel te groot. Bovendien betaalde de bieb zich blauw aan stookkosten. Niet alleen omdat het een grote ruimte was, maar ook omdat het pand zeer slecht geïsoleerd was. Wanneer de bibliotheek daar nog een paar jaar langer had willen blijven, dan was een verbouwing nodig, die minimaal zo'n 300.000 tot 600.000 euro zou kosten. Het was dus de bibliotheek zelf die graag wilde verhuizen.
Toen de mogelijkheid kwam om te verhuizen naar de Veerweg, greep de bibliotheek deze kans met beide handen aan. Want nu kon men naar een nieuw pand, waarbij de oppervlakte precies goed was, namelijk 780 m². De huur per maand bleef gelijk ten opzichte van de locatie aan de Markt, terwijl de stookkosten en stroomkosten een flink stuk lager werden. Per saldo is de bibliotheek er financieel op vooruit gegaan.
En toch kunnen de jaarlijkse kosten nog verder worden verlaagd. Want nu de mogelijkheid komt om naar het gemeentehuis te verhuizen, wordt de jaarlijkse huur verlaagd van 103.000 euro naar 40.000 euro per jaar. En dat terwijl de totale oppervlakte, de stookkosten en stroomkosten verder gelijk blijven. Dus ook nu is het een logische stap.
Dan rijst nog wel de vraag: Waarom kon het gemeentehuis niet eerder worden gehuurd?
Vier jaar geleden werd het gemeentehuis nog een stuk intensiever gebruikt dan vandaag de dag. Een groot deel van de eerste etage, waar de bibliotheek moet komen, was toen dagelijks in gebruik. Door corona zijn echter meer ambtenaren thuis gaan werken, waardoor er veel meer ruimte in het gemeentehuis leeg staat en dat lijkt permanent te gaan worden. Deze ruimtes kunnen niet zomaar aan iedere willekeurige partij worden verhuurd, maar de bibliotheek zou wel een goede huurder zijn. Dit geeft voor de gemeente ook extra huurinkomsten. Het kost alleen wel eenmalig 689.000 euro.
Tenslotte: waarom moet de verhuizing 689.000 euro kosten?
De gemeente wil een goede verhuurder zijn, dus de eerste verdieping moet goed worden aangepakt. Zo dient er een extra rolstoelvriendelijk toilet te zijn, de hoofdentree van het gemeentehuis kan beter geen draaideur meer hebben en is er veel maatwerkmeubilair nodig. Wel wordt zoveel mogelijk meubilair hergebruikt. De totale kosten bevatten ook een post van 20% onvoorziene kosten en de verhuiskosten. De totale kosten worden binnen 20 jaar tijd terugverdiend, omdat de gemeente nu 40.000 euro per jaar ontvangt voor de verhuur.
Ook is de toekomst van de bibliotheek gewaarborgd, omdat deze straks veel lagere huisvestingslasten per jaar heeft. Beide partijen worden er op de langere termijn beter van. Langer wachten met deze verhuizing levert dus geen extra voordelen op.