Papendrecht krijgt een regenboogpad
PAPENDRECHT - Op 9 februari vergaderde de commissie Ruimte over het voorstel van D66 om een regenboogpad aan te leggen in Papendrecht. In eerste instantie was het voorstel om deze aan te leggen op de rotonde Burgemeester Keijzerweg / Veerweg, maar het werd al snel duidelijk dat dit op geen meerderheid kon rekenen. Daarom kwam D66, nu ook samen met GroenLinks, OP en PvdA, met een motie om een regenboogmarkering aan te leggen in Papendrecht op een nog nader te bepalen locatie. In de raadsvergadering van 24 februari werd deze motie besproken en er over gestemd.
Derya Yildiz - Karso (PvdA) reageerde als mede-indiener: "De LHBTIQ+ gemeenschap wordt niet overal geaccepteerd, ook niet in Papendrecht. De veiligheid wordt niet altijd gevoeld. Daarom zijn wij PvdA voorstander van een regenboogpad. Door een regenboogpad aan te leggen kunnen we steun en acceptatie laten voelen."
Arjan Kosten (SGP): "Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Papendrecht veilig is. Maar als je inzoomt op een bepaalde groep, kan je andere groepen uitsluiten. Wij hebben reacties ontvangen uit de LHBTIQ+ groep die benadrukken geen behoefte te hebben aan een regenboogpad. Wij denken dat je heel voorzichtig moet zijn, als je een groep naar voren haalt kan het zijn dat je andere groepen naar achter duwt. Er speelt voor ons ook een diepere laag, wij geloven vanuit de bijbel dat huwelijk tussen man en vrouw een norm is."
Pieter-Jan den Dekker (ChristenUnie): "Wij zullen tegen deze motie stemmen. Als argument werd gegeven, dat het goed is voor de LHBTIQ+ community en iedereen zich welkom en veilig voelt. Wij denken dat je nu juist een kleine groep uitlicht, in een hokje plaatst en nadrukkelijk aandacht geeft. Dat terwijl iedereen al welkom is in Papendrecht. Overige groepen die in Nederland gediscrimineerd worden of voelen vergeten we nu. Want dan kunnen we ook zebrapaden gaan aanleggen voor andere vormen van discriminatie, zoals op ras, geloof of leeftijd. Want discrminatie op deze onderdelen komt procentueel veel vaker voor dan op seksuele geaardheid."
Sophia de keizer (VVD): “Voor de VVD-fractie is iedereen gelijk. Het voorstel om een regenboogpad te realiseren is dan ook goed bedoeld het benadrukt het anders zijn, maar dat willen we toch juist niet. Dit voorstel komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Wat de VVD wel graag zou willen zien is dat op alle scholen een project wordt gestart, een project waar de liefde in de breedste zin van het woord wordt belicht."
Leon van den Dool (CDA): "Het CDA zal voor de motie stemmen. Want wij vinden het belangrijk dat iedereen zich geaccepteerd voelt. We hopen dat het geen eenzaam symbool zal zijn, maar dit gaat passen in een bredere beweging van Papendrecht."
Ruud Lammers (OP): "Wij hebben binnen onze fractie een discussie gehad of we dit wel of niet zouden moeten doen. Uiteindelijk zijn we allemaal geneigd om dit wel te doen. De reden is dat veel heteroseksuele mensen mij hebben gebeld en hebben gezegd dat ik het wel moet doen, want het is belangrijk. Er is ook sprake van achterstelling en altijd het risico van discriminatie. Wij als fractie hebben besloten dit te steunen."
Trijntje van Es (D66) gaf nog aan: "Wethouder de Ruijter moet zich vrij voelen om deze taak niet op zich te nemen, aangezien hij wethouder is namens CU/SGP. Daarom willen we aangeven dat het voor ons geen enkel probleem is als wethouder Verver dit overneemt. Het is voor ons moeilijk om aan te horen dat er wordt gezegd dat huwelijk alleen voor man en vrouw is. Dat is wat een democratie is: de moeilijke mening van een ander leren dragen."
Later bleek al dat wethouder Verver deze taak op haar gaat nemen, aangezien het meer valt onder haar takenpakket (sociaal domein en cultuur) dan onder het takenpakket van De Ruijter (verkeer).
Martin Verweij (PAB): "In eerste instantie is dit idee getriggered door een docente vanuit een school waar kennelijk problemen zijn. Het idee is dus doelgericht op jongeren. Er wordt gevraagd of er in Papendrecht een regenboogpad aan te leggen voor alle inwoners. Ik denk dat je dan niet alleen met de jongeren moet gaan praten, maar met de hele doelgroep."
Uiteindelijk is de motie aangenomen, met 11 stemmen voor en 8 stemmen tegen. De ChristenUnie, SGP, VVD en 3 leden van het PAB stemden tegen. In de loop van dit jaar wordt er dus een regenboogpad gerealiseerd in de gemeente Papendrecht, bij voorkeur op Coming-Outdag, 11 oktober 2022. Het is alleen nog de vraag op welke plaats en in welke vorm. Want behalve een zebrapad kan het ook een zebratrap zijn of een andere vorm. Er wordt een aparte werkgroep opgericht die hiervoor een voorstel gaat doen.