OP, D66, PvdA en GroenLinks presenteren de Papendrechtse Progressieve Agenda
PAPENDRECHT - De fracties van OP, D66, PvdA en GroenLinks in Papendrecht hebben de handen ineengeslagen en presenteren de Papendrechtse Progressieve Agenda.
Een groot deel van de Papendrechtse inwoners koos bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor sociale, progressieve en duurzame plannen, maar OP, D66, PvdA en GroenLinks vinden dat bijna een jaar na het coalitieakkoord, er nog niets van terecht is gekomen. Daarom komen deze fracties nu met eigen plannen.
“De boodschap aan onze kiezers die de moed zijn verloren: we zijn jullie niet vergeten. De sociale plannen liggen klaar om uitgevoerd te worden,” aldus Derya Karso, fractievoorzitter van de PvdA Papendrecht. “De PvdA kiest altijd voor samenwerking, omdat je wil dat alles, maar dan ook echt alles wat de gemeente besluit, een afspiegeling is van wat inwoners willen. Samen vooruit, dat is wat wij willen.”
“GroenLinks vindt samenwerking altijd beter dan alleen staan. In deze agenda hebben we als de vier partijen, die niet in het college zitten, veel van onze duurzame punten weten te benoemen en daarmee steken we een constructieve hand uit naar de coalitiepartijen en het college,” zegt Chris Grimmius, fractievoorzitter van GroenLinks Papendrecht.
De progressieve partijen presenteren hiermee geen tegenhanger voor het coalitieakkoord, maar een agenda met sociale en progressieve punten. Met concrete voorstellen willen zij de samenwerking met de coalitiefracties opzoeken. Ook willen zij organisaties, bedrijven en inwoners van Papendrecht hierin betrekken.
“D66 vindt dat Papendrecht meer progressieve plannen nodig heeft om met de tijd mee te gaan. Vaak is een bestuur veel behoudender dan de inwoners,” zegt Trijntje van Es, fractievoorzitter van D66 Papendrecht. “Er zijn heel veel moderne en creatieve ideeën, bij ons, en ook in de samenleving. Wij willen het samen oppakken en niet denken in tegenstellingen, maar in mogelijkheden. Er kan echt veel meer dan we zelf vaak denken. Wij hebben er zin in!”
Ruud Lammers, fractievoorzitter van Onafhankelijk Papendrecht: “Wat Papendrecht nodig heeft, is een progressief, sociaal en duurzaam bestuur. Wij staan voor lokale politiek en lokale oplossingen en daarom willen we inwoners beter betrekken. We moeten samen meer moeite doen voor een goede relatie. De oppositiepartijen reiken iedereen de hand om wat nodig is voor Papendrecht samen op te pakken.”
Papendrechtse progressieve agenda 2023-2026
BESTUUR
De gemeente moet beter naar inwoners luisteren. Te veel inwoners zijn ontevreden. We maken een plan met concrete acties: met wie, wordt wanneer en hoe gecommuniceerd.
De gemeente voert diversiteits- en inclusiebeleid in. We ondertekenen het Charter Diversiteit van de Sociaal Economische Raad (SER). Door te tekenen committeert Papendrecht zich aan beleid en heeft dan binnen zes maanden een aanpak voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. Papendrecht is een lhbtiq+-vriendelijke gemeente. Alle communicatie-uitingen worden getoetst op stereotiep en niet-inclusief taalgebruik.
Papendrecht wordt een Fair Trade-gemeente.
Bij veiligheid kiezen we voor preventie. Wij zijn tegen schijnveiligheid en willen geen cameratoezicht in de openbare ruimte. We geven prioriteit aan het aanpakken van huiselijk geweld, kindermishandeling en femicide.
WELVAART EN WELZIJN
Een toereikend minimuminkomen om een normaal leven te kunnen leiden, moet de norm worden. De gemeente moet hiervoor een lobby starten naar het Rijk. Dit is in lijn met het advies van de Nationale Ombudsman.
We maken budget beschikbaar voor primaire levensbehoeften zoals energie, voedsel, kleding en hygiëneproducten.
Er moet een pauzeknop komen van zes maanden bij problematische schulden. We zetten ondertussen schuldhulpmaatjes in, zodat mensen weer grip krijgen op de eigen financiën. De focus ligt bij de jongeren tot 21 jaar met gestapelde schulden. Voor werkende armen komen er praktische oplossingen zoals lastenverlichting of –korting en op lange termijn: door werk dat loont.
Er komen ruimere regelingen voor kinderen in armoede, zodat ook vergoeding mogelijk is voor bijvoorbeeld een eigen identiteitskaart, sportkleding, grafische rekenmachine (verplicht voor leerlingen die wiskunde volgen) en het reizen met het openbaar vervoer.
Mensen die een bijstandsuitkering aanvragen worden niet opgejaagd maar ondersteund.
Bijvoorbeeld door het afschaffen van belemmerende regels, het mogelijk maken van bijverdienen, het invoeren van een werkpremie.
Dierenwelzijn moet worden meegenomen in relevant beleid, zoals groenbeleid, rampenplannen en vuurwerk(vrije) zones. Er is opvang voor dieren in nood.
DUURZAAMHEID, GROEN EN MILIEU
We versnellen de energietransitie, Papendrecht energieneutraal in 2035, door onder meer:
verhogen duurzaamheidslening, regionale ambitie bijstellen, voortvarender uitvoeren van de Regionale Energie Strategie (RES) en energieneutraal maken gemeentelijke gebouwen.
We werken een Actieplan Groene Gemeente uit, omdat Papendrecht voor wateropvang, schaduw en verkoeling veel meer vergroening nodig heeft. Daarom:
- onderzoek naar (straat-)abonnement tuinonderhoud voor particulieren;
- groen actief meenemen in mobiliteitsplan, zoals mos op geluidswallen;
- groene wijken met gezonde speelruimte;
- in 7 jaar toewerken naar één boom per inwoner, dat is 32.174 bomen in totaal (2x zoveel als er nu staan).
We houden vast aan de ambitie om in 2030 een CO2-neutrale gemeente te zijn.
Er moet een Klimaatburgemeester komen die het college scherp houdt op de energietransitie
en vergroening van Papendrecht. Deze Klimaatburgemeester wordt jaarlijks benoemd en is
een inwoner van Papendrecht.
PFAS moet uit het leefmilieu. De Waterschappen willen PFAS bij de bron aanpakken, alle vergunningen opnieuw bekijken. Onderzoek naar waar PFAS-lozingen vandaan komen en stoppen van alle lozingen. PFAS heeft al bij zeer lage concentraties een hoog gezondheidsrisico.
JONGEREN EN ONDERWIJS
De gemeenteraad neemt een principebesluit over nieuwbouw van de VO-scholen, met daarin randvoorwaarden zoals: op voorhand niet leidend tot risico’s op financiële tekorten en multifunctionele gebouwen met harde gebruiksafspraken. Dit leidt niet tot vertraging.
We willen een jeugdhonk waar jongeren eigen activiteiten kunnen ontplooien, door: inzet van
eigen gemeentelijke accommodaties en hiermee rekening te houden bij vernieuwing VOschoolgebouwen. Scholen zijn immers dé ontmoetingsplekken voor jongeren.
Een beter jongerenbeleid:
- het opgerichte informeel jeugdplatform wordt ingezet om de situatie waarin Papendrechtse jongeren zich bevinden te verbeteren;
- ideeën uitvoeren van jongeren zelf;
- er komt een officiële jongerenraad en kinderburgemeester.
CULTUUR
We integreren cultuur als fundamenteel onderdeel van welzijn. We willen hogere subsidies en meer waardering. Cultuur mis je pas als het er niet meer is. Cultuur wordt vast onderdeel van het Vitaliteitsakkoord. Niet alleen lichamelijke gezondheid, maar ook mentale gezondheid krijgt prioriteit.
Er komt een vernieuwde Culturele adviesraad, waarin het complete culturele veld is vertegenwoordigd (naar de wens van de culturele sector zelf).
Er moet een culturele cluster bij Theater de Willem aan het Vondelpark komen. De theaterfunctie moet daarin behouden blijven.
We willen meer evenementen.
OPENBAAR VERVOER EN MOBILITEIT
We zetten gezamenlijk bestuurlijke stappen om draagvlak te creëren voor een Lightrail van Gorinchem tot Rotterdam, met halte in Papendrecht. De Economic Board Drechtsteden en Ondernemersverenigingen worden erbij betrokken en we wenden onze invloed aan bij de Tweede Kamer en op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De positie van mindervalide personen wordt beter. Hun positie wordt nadrukkelijk meegenomen bij alle beslissingen die effect hebben op de toegankelijkheid en mobiliteit van onze inwoners. We doen dit door ervaringsdeskundigen hierbij te betrekken.
We streven naar gratis openbaar vervoer in Papendrecht; een eerste stap is gratis openbaar vervoer invoeren voor alle 66-plussers.
Het doelgroepenvervoer moet weer betrouwbaarder worden voor mensen die daarvan
afhankelijk zijn. Belangrijke (medische) afspraken die niet door kunnen gaan omdat het
vervoer niet geregeld kan worden, moet voorkomen worden. Dit mag geld kosten.
WONEN EN BOUWEN
Er komen meer betaalbare woningen voor jong en oud, met een goede mix tussen huur en koop met meerdere prijsniveaus. Daarbij meer durven te combineren en innoveren en harde (prijs)afspraken maken met ontwikkelaars en andere partijen.
Bewoners worden tijdig bij planvorming betrokken en er wordt serieus omgegaan met signalen, ideeën en bezwaren.
Er moeten alternatieve woonvormen komen zoals flexwoningen en tiny houses.
FINANCIËN
Er moet iemand worden aangesteld om permanent te scannen op subsidies waar Papendrecht gebruik van kan maken, vanuit het Rijk en Europa, op alle gebieden. Zo laten we geen geld liggen.
Grote uitgaven mogen niet leiden tot onverantwoorde financiële tekorten, die daarna leiden tot belastingverhoging voor inwoners, bezuinigingen op voorzieningen en uiteindelijk tot het risico dat niets anders rest dan fuseren met buurgemeenten. Dus: bij besluiten alle lange termijn consequenties en risico’s meenemen.
Minder regels en meer keuzevrijheid voor winkeliers, ook op zondag. Hiervoor lichten we alle procedures goed door en kijken we welke regels geschrapt kunnen worden