Succesvolle editie Maritime Innovation Platform mede dankzij Smart Delta Drechtsteden
Op dinsdag 28 maart werd Maritime Innovation Platform voor de tweede maal op rij georganiseerd in het Energiehuis te Dordrecht. Tijdens dit event stond innovatie in de maritieme sector centraal tijdens een uitgebreid congresprogramma met honderden maritieme professionals als gast. Een sector die van oudsher sterk geworteld is in onze regio en waar Smart Delta Drechtsteden dan ook een inhoudelijke bijdrage aan leverde.
Uitdagingen
Het Maritime Innovation Platform draait om de vraag welke innovaties van pas gaan komen in de maritieme sector om de grote uitdagingen het hoofd te bieden. Zo moet de uitstoot van CO2 wereldwijd fors omlaag en daaraan moet ook de scheepvaart bijdragen. Ook spelen er bedreigingen als laagwater door droogte en personeelstekort. Een andere uitdaging betreft de Noordzee: hoe behouden we die op een veilige manier bevaarbaar nu er steeds meer en grotere windmolenparken worden aangelegd?
"Gelijk internationaal speelveld belangrijk voor onze maritieme maakindustrie"
Wethouder Maarten Burggraaf, portefeuillehouder voor maritieme zaken, MKB en innovatie opende namens Smart Delta Drechtsteden het congres. Hij sprak zijn trots uit over de maritieme sector in de regio en de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven om slimme oplossingen voor de toekomst van deze industrie te vinden. Burggraaf benadrukte het belang van een gelijk internationaal speelveld voor de maritieme maakindustrie. "Er is veel concurrentie vanuit het buitenland, met name Azië, en dit gaat niet altijd eerlijk. Er is daarom al heel wat jaren een lobby gaande om meer politieke aandacht voor de sector in Europa en Nederland te krijgen. Het masterplan Maritiem, opgesteld in samenwerking met het ministerie van I&W, is ingediend voor een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds. En met de aanstelling door het ministerie van EZK van gezant Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart is eindelijk een integraal nationaal maritiem industriebeleid in zicht."
Bijdrage Smart Delta Drechtsteden
Naast het mede organiseren verzorgde Smart Delta Drechtsteden ook een deel van de inhoud. Onder andere over haar innovatieproject ZEDhub, dat zich richt op de ambitie om in 2030 emissieloos te baggeren. De Refit Alliantie presenteerde een centrale aanpak waardoor schaalvoordeel ontstaat bij het vergroenen van de binnenvaartvloot. Ook voor het thema human capital was flinke belangstelling, onder andere met betrekking tot het aantrekken van schoolverlaters naar de maritieme sector.
Erwin Boer, strategisch adviseur arbeidsmarkt, benadrukte het belang van het meenemen van jongeren in de kansen en mogelijkheden die de regio te bieden heeft. Hij pleitte daarnaast voor een verbetering van de samenwerking tussen ondernemers en onderwijs. "Het is essentieel dat we jongeren betrekken en hen laten zien wat voor mooie carrièremogelijkheden er zijn in de maritieme sector. Dit kunnen we bereiken door betere samenwerking tussen ondernemers en onderwijs en door jongeren meer te laten ervaren in de praktijk."
Smart Delta Drechtsteden
Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de Drechtsteden wonen. Samen bouwen zij aan meer woningen, nieuwe energie, slimme technologie, toegepaste innovatie, banen van nu en toekomst en een goede bereikbaarheid van de regio. Samen met Gorinchem hebben de Drechtstedengemeenten in 2020 de Regio Deal toegekend gekregen om de ambities van de regio te helpen realiseren. Zo gaan we slim samen vooruit.
Meer over Smart Delta Drechtsteden: smartdeltadrechtsteden.nl/
Lees ook: Smart Delta Drechtsteden, hart van de maritieme industrie