Gemeenteraad positief over onderzoek naar Lightrail Papendrecht-Rotterdam

PAPENDRECHT - Al langere tijd klinken er geluiden om een lightrail op te zetten die onze regio zal verbinden met Rotterdam, via Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk. Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht maakt zich hier al jaren hard voor.
De voordelen van een lightrail naar Rotterdam zijn duidelijk: met zo’n verbinding ben je snel en comfortabel in Rotterdam. Er zal minder de auto gebruikt worden om bijvoorbeeld naar werk te gaan. De regio staat al regelmatig muurvast, zeker als er een weg is afgesloten door werkzaamheden. De kosten zijn wel enorm. Deze bedragen minimaal 500 miljoen euro.
In de raadsvergadering van 14 september hebben partijen gesproken over de komst van een eventuele lightrail. Dit was op initiatief van OP, PvdA en GroenLinks.
“Wij zijn aan het onderzoeken of het mogelijk is om een lightrail verbinding te leggen van Sliedrecht via Papendrecht, Alblasserdam, Ridderkerk naar Rotterdam”, gaf Lammers van OP aan. “De redenen hiervoor is dat er elke veel filevorming op de A15 ontstaan vooral tijden spitsuur, dat Papendrecht zich snel ontwikkelt, vele mensen werkzaam zijn waarvoor het dus makkelijker is als er een lightrail is. Ook is toekomst is elektrisch, en wil Papendrecht verbinden met de randstad met hoge snelheidsverbinding.
Jacco van den Boogaart (GroenLinks): “Het zal u niks verbazen, maar GroenLinks wordt blij van openbaar vervoer, we moeten echt minder gebruik maken van de auto en meer van het openbaar vervoer. Ik hoorde opmerkingen over Ridderkerk-Beverwaard, maar dat ligt natuurlijk veel dichterbij Rotterdam, en heeft een aantal uitstekende tramverbindingen met het centrum Rotterdam. En dan snap ik dat ze het daar wat minder belangrijk vinden, want je bent al binnen een 10/15 minuten in het centrum van Rotterdam. Het voordeel van z’n lightrail is ook dat het snel optrekt en soepel afremt, dus dat het nauwelijks vertraagt.
Yildiz-Karso (PvdA): “Er moet een en ander gedaan worden om de bereikbaarheid van deze regio te verbeteren en wat ons betreft geldt: hoe eerder hoe beter, want de verbreding van de A15 gaat voorlopig niet door, de vraag naar ov blijft toenemen. En ook zien we dat in de regio steeds meer huizen worden gebouwd, ook dichtbij de snelwegen. Dit betekent dat de Drechtsteden en kleine gemeentes tegen elkaar aan het groeien. Als er een lightrail is, kunnen mensen sneller met het ov naar hun bestemming toe en zal de auto minder snel gepakt worden.”
Wethouder Jaco van Erk gaf aan dat het college dat een lightrail momenteel geen prioriteit heeft, maar wel graag wil meedenken.
Uiteindelijk tekende zich en meerderheid af van partijen om hier verder onderzoek naar te doen en te informeren/lobbyen bij andere partijen. Op 2 november wordt het mobiliteitsplan besproken en zal dit onderwerp ook ter sprake komen.