College komt met voorstellen om vuurwerkoverlast te verminderen
PAPENDRECHT - In de laatste paar maanden van het jaar is er sprake van vuurwerkoverlast, uit onderzoek is gebleken dat drie op de tien Papendrechters zich tijdens de jaarwisseling onveilig voelt op straat. Het college van B&W heeft daarom een plan van aanpak bedacht om de overlast te verminderen.
Extra toezicht
Het college wil in de maanden rondom oud en nieuw dat er meer toezicht op straat komt van toezichthouders. In de gebieden waar overlastmeldingen over gedaan worden is het mogelijk om intensiever en gerichter toezicht te houden. Wel is het wat lastig om toezicht te houden op het afsteken van vuurwerk, want het gebeurt niet vaak dat iemand op heterdaad wordt betrapt op het afsteken van vuurwerk.
Activiteiten
Om te zorgen dat er minder overlast komt en de jongeren zoveel mogelijk van straat te houden, zal er nagedacht worden over activiteiten. Hierbij denkt het college aan een feest tijdens de jaarwisseling die al een paar jaar is gehouden tot 2019, maar door bezuinigingen kon dit de afgelopen jaren niet meer door gaan. Wel is er behoefte aan om naar een feest te gaan tijdens de jaarwisseling, dus dit kan zorgen voor minder overlast. Maar een feest kan alleen gerealiseerd worden als er vrijwilligers erbij komen helpen en er is nog geen geschikte locatie gevonden.
Ook wordt er nagedacht over het eindejaars voetbaltoernooi te verlengen; zo zitten jongeren langer binnen en zal er minder behoefte zijn om buiten vuurwerk af te steken. Er zijn ook voorstellen gedaan over een gezamenlijk aftelmoment. Maar al deze extra activiteiten zijn dus alleen mogelijk als er budget beschikbaar wordt gesteld hiervoor of er vrijwilligers zijn die bijvoorbeeld aan het organiseren van het feest willen helpen.
Vuurwerk vrije zones
In Papendrecht zijn er al jaren vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld rond de kinderboerderij en verzorgingshuizen. Maar niet iedereen is op de hoogte om welke gebieden het gaat, daarom moeten deze vuurwerkvrije zones zichtbaarder en herkenbaarder worden gemaakt. Door middel van een milieuvriendelijke spuitkrijt zou het zo duidelijk moeten zijn waar het wel of niet toegestaan is om vuurwerk af te steken.
Raadsvergadering
Woensdagavond 20 september 2023 werd het voorstel besproken in een oordeelsvormende raadsvergadering. Raadleden konden hierbij hun mening geven over de plannen, maar er werd nog geen besluit genomen.
Martin Verweij (PAB) is kritisch over het plan: “We moeten niet suggereren dat we met een feest op 31 december en een eventuele voetbaltoernooi vuurwerkoverlast gaan voorkomen. Het begint al eind augustus-september.
Verder is er het voorstel om veel geld uit te geven aan extra handhavers, waarvan we ons afvragen of dat het waard is. Want als we voorstel bekijken, dan wordt daar eigenlijk al gezegd dat de kans op succes met handhaven klein is. Je moet een goed plan hebben. Het is lastig om iemand op heterdaad te betrappen. Als er wordt gebeld over de overlast, gaan er weer minuten voorbij en zijn de mensen die voor de overlast zorgen meestal ook weer weg.”
“Het intensiveren van toezicht voorkomt niet de overlast van vuurwerk. En dat is zeker waar. Ik denk dat het goed is dat we met z’n allen inderdaad erkennen dat wij ook dat ook niet met handhaving gaan oplossen”, gaf Chris Grimmius van GroenLinks aan.
Annemarie Verschoor (CDA) kijkt hier anders tegenaan: “Wij staan een beetje haaks op het PAB, want wij zijn wel voor dit voorstel, wij zijn voor extra inzet voor handhaving voorafgaand de jaarwisseling. En wij zijn ook voor een feest dat we samen met anderen kunnen organiseren. En we zijn voor het met Dordrecht meebetalen aan een mooie vuurwerkshow.”
Erik den Boef (Christen Unie) is van mening dat het geld beter besteed kan worden: “Wij zijn geen voorstander van een vuurwerkshow en een bijdrage die we daar aan gaan willen doen.”
Ook Ardjan Boersma (SGP) sloot zich hierbij aan: “De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ons ideaal een vuurwerkvrij Papendrecht is. Vuurwerk levert een hoop lol op, maar ook een hoop overlast, schade voor mens, dier en milieu. Na rijp beraad in de fractie zin we tot de conclusie gekomen dat wij alleen voorstander zijn van extra handhaving. En de andere twee punten (feest, aftelmoment) steunen wij niet.”
Burgemeester Van Driel, verantwoordelijk voor handhaving, gaf aan: “We hebben afgelopen week inderdaad last gehad van nogal harde knallen, met name hier in het centrum. De heer Verweij vraagt zich af ’heeft het nou wel zin, je moet een plan hebben?’ Natuurlijk is het lastig om iemand op heterdaad te betrappen. Maar als wij meerdere meldingen krijgen en we krijgen ook meldingen van inwoners en we kunnen dat ook nog zelf constateren, dan is dat wel iets waarmee de politie en de handhaving onmiddellijk aan de slag kan gaan. Alles helpt wat we doen, ik denk dat niets doen geen oplossing is.
Het plan is dat wij de handhavers inzetten op hotspots en concrete plekken waar de meldingen plaats vinden en voor de rest is het werk aan de handhaver en politie om dat zo goed mogelijk te doen.”