dinsdag 19 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Aandacht voor meer bewegen tijdens Nationale Valpreventieweek

27 september 2021 (door de redactie)

PAPENDRECHT - Van 27 september tot en met 3 oktober is de nationale Valpreventieweek. Valongevallen vormen een ernstig en toenemend probleem bij 65-plussers. Gemiddeld elke vijf minuten komt een oudere op de eerstehulpafdeling na een valongeval in of om het huis. De fysieke, sociale en maatschappelijke gevolgen hiervan zijn groot.

Door de verwondingen die men bij een val oploopt, verliezen senioren vaak een deel van hun vrijheid en kunnen ze niet meer doen wat ze zo fijn vinden. Denk aan spelen met de kleinkinderen of een stuk wandelen. Ook hebben veel mensen na een val meer hulp nodig van familie en hulpverleners.

Iedereen kan zelf veel doen om het risico op een val te verkleinen, waardoor je langer actief en zelfstandig blijft! Daarnaast spelen ook (zorg)professionals een belangrijke rol als het gaat om valpreventie.

Bent u werkzaam in de zorg of het sociaal domein?
Wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners van een huisarts, WMO-consulenten, buurtsportcoaches, ouderenadviseurs of thuiszorgmedewerkers kunnen ouderen bewust maken van het risico op een val en hen motiveren om actie te ondernemen.
Vindt u het lastig om zo'n gesprek te voeren? Kijk dan op de website van Veiligheid NL voor eenvoudige, praktische middelen die kunnen helpen bij het aangaan van het gesprek over verhoogd valrisico of bezoek de gratis digitale collegereeks over dit onderwerp.

Bent u inwoner van Papendrecht?
Kijk dan op de agenda op Puurpapendrecht.nl en Papendrecht.net wat er zoal te doen is qua ontmoeten en bewegen.

Zo zijn er iedere dinsdag en woensdag gratis beweegtrainingen voor 65-plussers in De Beweegtuin. Door actief te blijven bewegen, kunt u het risico op een val verkleinen. Beweging is bovendien goed voor uw bloeddruk, een gezonder gewicht, een betere nachtrust en verkleint de kans op depressieve- en angstgevoelens. Kortom: je zit beter in je vel. De Beweegtuin Papendrecht is naast verzorgingscentrum ‘De Markt’ van Rivas.
Aanmelden kan bij buurtsportcoach Angelique Tubbing: atubbing@online.nl of 06-18190388.

Wilt u uw valrisico verkleinen?
Vraag dan uw huisarts om een verwijzing naar Sterk Staan. Na aanmelding door uw huisarts, neemt een trainer van Sterk Staan contact met u op. Op basis van een persoonlijk gesprek (intake) ontvangt u een advies op maat.

Afhankelijk van uw verzekering, worden de kosten voor een intake vergoed.
Voor meer informatie kunt u bellen met 078 - 642 61 08.

Zie ook:

Lees meer over:

beweegtuin valpreventie
Deel dit bericht met je vrienden!