dinsdag 7 december 2021

Alles over Papendrecht

Burgemeester bezocht 100-jarige mevr. Van der Heijden-van Kruisbergen

25 oktober 2021

PAPENDRECHT - Waarnemend burgemeester Jetten heeft afgelopen donderdag mevr. Van der Heijden-van Kruisbergen namens de gemeente Papendrecht bezocht in Waerthove in verband met haar 100e jarige verjaardag.

Mevr. Van der Heijden-van Kruisbergen is op 21 oktober 1921 geboren in het Brabantse Lith, als dochter van Johannes van Kruisbergen en Anna van de Donk. Ze groeit op in een katholiek gezin met 6 kinderen,  5 meisjes en een jongen. Het gezin verhuist  van Lith naar Maasbracht waar hun vader de kost verdient als kraanmachinist op het water bij de aanleg van het Julianakanaal.

Als het kanaal klaar is wordt hij parlevinker, de kruidenier op het water. Eerst met een roeiboot, totdat een dichte grote boot gekocht kan worden. Later openen ze ook nog een eigen kruidenierszaak aan de haven van Maasbracht. Ook moeder helpt in beide zaken mee. 'Het is hard werken maar dat doet ze graag, liever dan naar school gaan. Naar school gaan heeft ze nooit zo leuk gevonden', vertelt ze. De lagere school telde toen 7 klassen, maar het laatste jaar heeft ze niet afgemaakt omdat ze liever ging werken.

In Maasbracht leert mevr. Van der Heijden-van Kruisbergen haar eerste man, Emile Simon Verbunt, kennen. Ze trouwen op 14 mei 1946. Ze werken samen als echtpaar en schipper op, zoals moeder dat noemt, een “olieboot” die schepen bevoorraad. Op 1 september 1949 wordt uit dit huwelijk in Rotterdam een tweeling geboren: Twee jongens, Johan en Theo Verbunt. 

Enige jaren later, in 1952, vestigt het gezin zich in Maasbracht waar zij op een ark wonen. In 1957 gaat het gezin aan wal wonen. Daar exploiteren zij in Maasbracht Hotel/Cafe/Restaurant “Limburgia”. In 1972 wordt Limburgia overgenomen door zoon Theo en Ria.

Mevr. Van der Heijden-van Kruisbergen gaat in het huis van Theo en Ria in Maasbracht wonen. Inmiddels alleenstaand, leert zij later Frans van der Heijden uit Papendrecht kennen, de vader van twee dochters en een zoon. Hij is dan uitvoerder/projectleider van  het werk aan de Clauscentrale en de electriciteits mastenlijn van Maasbracht naar Eindhoven. Het werk vindt plaats in continudienst. Omdat het werk volcontinu is, de reisafstand groot, en zijn eerste vrouw overleden was kiest hij daarom voor een verblijf “in de kost” in Hotel Limburgia.

Daar bloeit er tussen hem, en zijn latere tweede vrouw, een vriendschap op die uiteindelijk resulteert in een huwelijk. In 1975 trouwen ze, waarna zij Maasbracht verruilt voor Papendrecht. 

Mevr. Van der Heijden-van Kruisbergen heeft met haar 100-jarige leeftijd inmiddels een zeer lang leven achter de rug, met tot op hoge leeftijd een behoorlijke lichamelijke, en ook geestelijke gezondheid, en een voortdurend optimistische kijk op het leven. Ze is blij met iedere dag die haar weer gegeven wordt. Een leven van 100 jaar, met grote hoogtes, maar ook heel diepe dalen.

Zo heeft het verlies van heel veel dierbaren haar niet onberoerd gelaten en intens verdriet bezorgd. Maar ondanks intense momenten van verdriet recht ze steeds weer haar rug en gaat, na tegenslagen, met een enorme veerkracht, vastberadenheid en optimisme door met haar leven.

Mevr. Van der Heijden-van Kruisbergen woont sinds 2017 in een verzorgingsappartement in verpleeghuis Waerthove. Hier woont ze met heel veel tevredenheid en is er gelukkig binnen de mogelijkheden die haar nog gegeven zijn en mag ze inmiddels haar 100e verjaardag vieren als een van de oudste bewoners.
 

Zie ook:

Lees meer over:

burgemeester 100-jaar
Deel dit bericht met je vrienden!