Thursday 23 September 2021

Alles over Papendrecht

De Lage Waard en Willem de Zwijger College onderzoeken mogelijkheid om MBO 2 opleidingen te starten

1 juni 2021 (door Hans Huisman)

PAPENDRECHT - In een brief aan de gemeenteraad van Papendrecht geven de besturen van De Lage Waard en het Willem de Zwijger College een inkijkje in de vormen van samenwerking die beide scholen onderhouden en in de toekomst kunnen uitbouwen. Dit is ook van belang voor de plannen voor de nieuwbouw van beide scholen.

De beide scholen zien kansen voor fysieke samenwerking daar waar het (beroepsgerichte) techniekonderwijs de leerloopbaan in het vervolgonderwijs raakt. Voor een deel van de jongeren is het passend om vanuit een vertrouwde vmbo-school een mbo-opleiding te volgen. Er gaat dan geen tijd verloren aan wennen aan een nieuwe omgeving en onderwijstijd kan optimaal worden benut.

De scholen onderzoeken binnen Sterk Techniek Onderwijs met de regionale MBO-instellingen zoals het Davinci College de mogelijkheid om mbo 2-opleidingen binnen de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) aan te bieden die aansluiten op de technische profielen Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) en Produceren Installeren en Energie (PIE).

Toptechniek centrum
Beide scholen hebben ook lang nagedacht over een intensievere fysieke samenwerking met betrekking tot techniek. Dit wordt mede ingegeven door de gesprekken die de gemeenteraad hierover heeft gevoerd. Het zou mooi zijn als de gemeente Papendrecht ook een toptechniek centrum zou kunnen realiseren als een samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven en scholen voor voortgezet onderwijs.

Gesprekken tussen beide scholen over een gezamenlijk gebouw voor techniek voor het huidige onderwijs geeft als conclusie dat dat geen meerwaarde gaat bieden. De geïntegreerde plek van de opleiding techniek in het onderwijs op de eigen locatie geeft aan dat ruimtebeslag (nu al krap), organisatorische inrichting (roosterruimte) en onderwijskundige setting (vakmanschap in de onderbouw) hinderen om daar iets in te delen.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!