vrijdag 21 januari 2022

Alles over Papendrecht

Hugo de Jonge brengt een verrassingsbezoek aan Odensehuis

10 november 2021 (door Hans Huisman)

PAPENDRECHT - In het kader van de Nationale Mantelzorg dag was minister Hugo de Jonge op woensdag 10 november op werkbezoek in het Odensehuis aan de Gerbrandystraat.

De minister werd gastvrij ontvangen door het bestuur en voelde zich direct thuis in het Odensehuis.

Als eerste vertelde Piet Bezemer als voorzitter van het Landelijk Platform Odensehuizen iets over de 45 Odensehuizen die Nederland op dit moment telt. Het is de wens van het LPO om een kenniscentrum te openen met een vaste kracht in part-time dienstverband. Deze medewerker kan dan startende Odensehuizen bijstaan en waar nodig cursussen organiseren.

Ook de landelijke financiële problemen kwamen kort ter sprake. De minister had een open oor en zegde toe dat zijn ambtenaren er binnekort op terug komen.

Herman Nieuwstraten vertelde over het ontstaan van het Odensehuis, waar De Jonge regelmatig op inhaakte.

Marjan Middelburg vertelde over de dagelijke gang van zeken in het Odensehuis. Julie Meerveld van Alzheimer Nederland vertelde dat de Odensehuizen haar na aan het hart liggen, maar dat er ook nog andere plaatsen zijn waar mensen met beginnende dementie worden verzorgd.

Hugo de Jong haakte hier schertsend op in met de woorden: "Maar niet zo goed als het Odensehuis!".

Tot slot vertelde John van der Sluijs over de wandelingen, die hij maakt met de mantelzorgers van het Odensehuis. Wandelingen waarbij ieder zich op zijn manier kan uiten en weer opgewekt de nieuwe week in kan. Wandelingen met een lach maar zeker ook met een traan.

Hierna ging de minister naar de 'huiskamer' van het Odensehuis en mengde zich in een ontspannen sfeer onder bezoekers en mantelzorgers. 'Het is eigenlijk een heel gewone man', was de algemene reactie. Bijna aan het eind van het bezoek song May haar bekende song.

In zijn dankwoord was minister de Jonge heel duidelijk: "Zoals het hier voelt en is zou heel de samenleving moeten zijn". Hij bedankte iedereen voor de warmte waarmee hij werd ontvangen.

Foto's: Hans Tak

Lees meer over:

minister odensehuis
Deel dit bericht met je vrienden!